-TopSLIDEBiHPolitika

Komšić: Potop HDZ-a na njihovom terenu u EPP-u propast nakaradne politike

Činjenica da je čak i Evropska pučka partija odbila HDZ-ovo takozvano “legitimno predstavljanje naroda”, konačan je dokaz potpune propasti i promašenosti ove nakaradne etničke politike, kazao je u reakciji Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i predsjedik DF-a. 

“Ni grupacija stranaka kojima HDZ BiH pripada, ne može da prihvati koncept koji vodi ka daljnjoj etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine. HDZ BiH je izgubio ključnu političku utakmicu i to na njihovom (domaćem) terenu, te shodno tome princip takozvanog „legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda“ više ne bi smio ni trebao da se u Bosni i Hercegovini uzima sa bilo kakvom ozbiljnošću.

Konceptualni debakl i potop politike HDZ-a je dubok i temeljit. Izražavam naročito zadovoljstvo odlukom Evropske pučke partije da odbaci HDZ-ovo takozvano “legitimno predstavljanje naroda”, posebno zbog toga što već godinama tvrdimo da je takav koncept nespojiv sa evropskim vrijednostima i evropskom pravnom stečevinom. Nakon što smo kroz brojna i višegodišnja nastojanja uspjeli da tzv. “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda” izbacimo iz rezolucija Evropskog parlamenta i deklaracija NATO saveza, izbacivanje istog pojma iz rezolucija EPP-a kruna je uspjeha ideološke i demokratske borbe probosanskih snaga ali bosanskog društva uopće, protiv jedne nakaradne politike.

Nikada više takozvano “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda” neće biti osnov u bilo kakvim razgovorima oko ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona. Bosna i Hercegovina će kad-tad biti uređena na građanskom i evropskom principu, pri kojem će svi građani bez obzira na njihovu etničku ili neku drugu pripadnost, biti jednaki”, kaže Komšić.

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close