Nezakonita odluka o kontroli proizvoda u FBiH

Ministarstvo trgovine FBiH moraće poništiti svoju odluku o zabrani stavljanja u promet na tržište FBiH proizvoda koji nisu dobili uvjerenje federalnih inspektora, a samo ujednačavanje cijena neće riješiti novonastali problem.
Ovo su juče istakli u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naglašavajući da je federalno Ministarstvo trgovine svojom odlukom prekršilo najmanje dva zakona i to Zakon o spoljnotrgovinskoj politici i Zakon o carinskoj politici BiH.
„Najgore bi bilo da RS uvede recipročne mjere jer tada će se uspostaviti carinska crta između entiteta i ‘podebljati’ podjela. S jedne strane u okviru CEFTA ukidamo barijere, a s druge strane Ministarstvo trgovine FBiH ih postavlja na jednom tržištu“, rekao je Hajrudin Podbićanin, pomoćnik ministra za carinsku politiku i tarife u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
U Vladi RS, odnosno Ministarstvu trgovine i turizma RS, nisu imali odgovor na novonastalu situaciju nakon što je Vlada FBiH u utorak zaključila da je sporna odluka donesena na osnovu federalnog Zakona o kontroli kvalitete robe pri uvozu i izvozu. Kako su nas obavijestili u Vladi RS, njihov odgovor biće poznat danas.
U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na pitanje ko će snositi sankcije s obzirom na to da je odluka Milorada Bahilja, ministra trgovine FBiH, protivzakonita, kažu da je to pitanje za tužilaštvo i sudske organe, te da je činjenica da je Zakonom o carinskoj politici BiH jasno precizirano da ga moraju poštovati niži nivoi vlasti i da roba ocarinjena bilo gdje u BiH stiče status robe BiH.
Spornu odluku federalnog ministra trgovine komentarisao je i Boris Tučić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ističući da je ta odluka neprihvatljiva.
„To je svakako potez koji ne ide u prilog nikome, a najmanje privrednim subjektima u cijeloj BiH. Nije problem samo u više nego očiglednoj razlici u cijeni kontrolnog postupka u FBiH i RS, već u isključivosti da se samo dokumentacija federalnih organa priznaje, čime se definitivno narušava jedinstven ekonomski prostor u BiH“, kazao je Tučić za Srnu.
On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je u Vladi RS bilo dovoljno zrelosti pa nije donesena recipročna mjera izražujući očekivanja da će sporna odluka federalnog ministarstva biti povučena.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close