TV 1: EKSKLUZIVNO – SPISKA NAJVEĆIH PRIMANJA U FBIH

TV1 (link za vijest) je ekskluzivno došla do spiska najvećih primanja mjesečnih neto plaća, kojeg je sačinila Porezna uprava FBiH.

TV 1 – link za spisak

Midhat Arifović, direktor Porezne uprave FBIH uputio je danas predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBIH Fehimu Škaljiću odgovor na inicijativu Parlamenta FBIH da Porezna uprava FBIH sačini i javno objavi listu primanja stotinu građana u FBIH sa najvišim ukupnim primanjima, njihova imena, zvanje, zanimanje, te ustanovu u kojoj rade ili za koje rade u prvih šest mjeseci ove godine, koju je usvojio Parlament FBIH na sjednici 29. oktobra 2013. godine.

Porezna uprava FBIH je ranije saopćila da ne može postupiti po datoj inicijativi u smislu da se javno objave traženi podaci, jer je to suprotno Zakonu o Poreznoj upravi FBIH i Zakonu o zaštiti ličnih podataka. Međutim, na osnovu mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka koja je nadležna za nadgledanje i provođenje odredbi Zakona o zaštiti ličnih podataka, iz Porezne uprave FBIH su dostavili podatke o najvišim neto plaćama, sa podacima o imenu i prezimenu i nazivu javnog organa u kojem je lice zaposleno za mjesece mart, april i maj 2013. godine.

Podaci su dati na osnovu mjesečnih izvještaja o isplaćenim plaćama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti koji su dostavljeni od navedenih organa.

Portal Vijesti.ba ekskluzivno objavljuje dostavljene podatke.

Kako javlja TV1, Nedžad Polić, bivši direktor farmaceutske kompanije Bosnalijek (koji je na ovoj poziciji bio je do 26. marta ove godine, kada je na svoju inicijativu razriješen dužnosti) za vrijeme mandata – u martu ove godine primio je plaću u iznosu od  14.927,60 KM. Mjesec kasnije, iako više ne obnaša tu funkciju plaća mu je povećana – te je inkasirao 15.008 KM. Tu iznenađenjima nije kraj. Dva mjeseca po okončanju mandata- Polić biva počašćen sa plaćom za maj mjesec,  primivši nevjerovatnih 41. 761, 40 KM.

Ništa lošija primanja nisu ni brojnim drugim osobama na javnim funkcijama. Krenimo redom. U martu mjesecu apsolutni rekorder je Izet Jelić– član Uprave “Sarajevo osiguranja sa plaćom od 19.907, 57 KM. U stopu ga prate  drugi zaposlenici sa plaćama iznad 18 hiljada maraka.  13 hiljada  419 KM u martu je primio bivši direktor Aluminija Mostar Ivo Bradvica.

Pored pomenutom bivšeg direktora Bosnalijeka Nedžada Polića, na listi, među prvih 15 najplaćenijih osoba u BiH smjestilo se još 5 zaposlenika Bosnalijeka sa plaćama oko 10 hiljada KM.  Lista potvrđuje i plaće državnih zastupnika i delegata, koje su u poređenju sa ranije pomenutim pod navodnim znacima male, pa  tako naprimjer Sulejman Tihić i Božo Ljubić mjesečno primaju preko 5 400 KM.

U aprilu lider liste je Glibić Srećko – uposlenik Ministarstva  unutrašnjih poslova HNK sa plaćom od 24.025, 95 KM. Visoko na listi ponovo je i direktor Aluminija sada sa 20 hiljada KM. Ponovo visoko kotiraju i uposlenici Sarajevo osiguranja sa plaćom većom od 18 hiljada KM. Čak četiri puta manju plaću od spomenutih ima predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je zaradio 5694 KM.

Plaće u maju dostigle su polugodišnji vrhunac. Lidera Nedžada Polića sa 41 761 KM već smo spomenuli. Kao i Ivu Bradvicu koji je ponovo među prvih 10 najplaćenijih u Federaciji. Također, dekan Pravnog fakulteta u Sarajevu Borislav Petrović u maju je inkasirao približno 9 hiljada KM. Zanimljivo je da su među najplaćenijim i uposlenici doma zdravlja Čitluk i Cazin, Odak Jadranka I Halkić Muris, koji su za jedan mjesec zaradili više od 6 hiljada maraka.  Ovo je samo početak priče o najplaćenijim osobama u državi.

I u narednim danima TV1 će govoriti o brojnim iznenađenjima, odnosno osobama koje za mjesec zarađuju ono što građani sa prosječnim plaćama ne zarade u nekoliko godina.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close