Kultura

HVO i HZ HB: Neka ginu Hrvati iz Travnika, svakako nisu ratovali!

ŠTA JE MLADIĆ DOGOVARAO SA ČELNICIMA HZHB: Neka ginu Hrvati iz Travnika, svakako nisu ratovali!

 

Piše: A.G.

Haški tribinal objaviće 22. novembra prvostepenu presudu Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske RS. Optužen je za genocid u Srebrenici, udruženi zločinački poduhvat, progone na političkoj, ranoj i vjerskoj osnovi, istrebljenje, ubistva, deportacije i nečovječna djela, terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca te granatiranje i snajpersko djelovanje na civile u Sarajevu.

Nakon njegovog hapšenja pronađeni su rukom pisani dnevnici o dešavanjima i sastancima koje je vodio tokom rata. Dio tih zabilješki tužilaštvo Haškog tribunala koristilo je i kao dokaz u procesu protiv šestorice zvaničnika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Oni naredne sedmice, 29.11. očekuju drugostepenu presudu. Prvostepeno vijeće je Jadranka Prlića kao predsjednika Vlade HZ HB osudilo na 25 godina zatvora, ministra odbrane Brunu Stojića, načelnike stožera HVO-a Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića na po 20, zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Čorića na 16 te voditelja Odjela za zarobljenike Berislava Pušića na 10 godina zatvora. Proglašeni su krivim za udruženi zločinački poduhvat sa namjerom etničkog čišćenja teritorije Herceg-Bosne.

 

MUDŽAHEDINI ĆE BITI PROBLEMPrema zvaničnom stenogramu Mladićevih dnevnika iz Haškog tribunala, Mladić je prvi sastanak sa zvaničnicima HZ HB imao u Mađarskoj, a potom i u Crnoj Gori. Zabilježio je navode sagovornika uz svoje opaske. Tako Mladić bilježi da je hrvatska strana uplatila za oružje i gorivo više od milion maraka, te da narednih dana treba da uplati još osam miliona.


5.10.1992. god. Pečuj – Hotel Palatinus  12,00-16,00

Pregovori sa delegacijom Hrvatske i Herceg Bosne

Delegaciju Hrvatske su činili:

  1. – Praljak Slobodan zam MO Hrvatske
  2. – Prljić Jadranko Pred. vlade HZ BiH
  3. – Bruno Stojić – Min. odbr. HB .
  4. – Marić Jozo – Min. culture i član preds.

Jadranko Prlić: Sve što smo do sada dogovorili, nismo ispoštovali. Razmena zarobljenika

Praljak Slobodan: Prekid vatre na dogovorenim linijama, prekid bombardovanja Sl. Broda, da pripremimo papire za potpis Boban – Karadžić, Jajce prestanite – dajemo struju, Prekid Slav. Brod – bombardovanje

Prlić: Potpisivanje dolazi u obzir samo uz prisustvo nekog od Međunarodnih monitora Vens ili Oven

Praljak: Kako se BiH ne može napraviti bez Srba, tako ne može ni bez Muslimana i nas. Od zadnjeg puta nismo puštali mudžahedine, sve ih je više, nekoliko hiljada je spremno u Iranu. U celoj Her. smo imali jednu bojnu iz 4. br., u Posavini – 20-25 km, Cilj je Banovina 1939, ako to ne, nastavljamo rat. Ne možemo se držati općinskih granica. One se mogu rezati.

Nije nam u interesu da tučemo vas, a posle imamo mudžahedine. Nije se pucalo sa Hrv. Strane prema Brčkom. 18 000 djece mi trebamo izvući iz Sl. Broda. U Hrvatskoj niko ne želi da vodi rat, posebno ne želi da gine hrvatska vojska. Mi nećemo da idemo dalje,

Sporazum izme|u T – i AI → nema u sebi ničega – on je formalan i donet je na insistiranje Amerikanaca – da se dodvori muslimanskom narodu i islamskom svetu.

Marić: Vi tučete Sl. Brod, znate koliko imate sela srpskih u Hercegovini koja mi čuvamo. Idemo zaustaviti rat.

Praljak: Ja bih ovaj sporazum intonirao i on predstavlja korak ka miru. Potpisivati i obznanjivati sporazum nebi sada vršili. Predlažem da zaustavimo rat. Trebamo provesti razmenu oko zarobljenika, daćemo kasetu o pilotima.

Jajce, dajte da pokušamo do 07.10. opravku struje.

Marić: Mi smo prihvatili Muslimane tamo gdje su oni živjeli, prostor trećega se smanjio i oni tamo ne mogu ostati. Trebamo znati gdje stati.

Praljak: Muslimani su skinuli sve Hrvate i u Zenici i u Tuzli. Nemaju municiju Muslimani i mi im nećemo ništa dati. Muslimani su dosta uzeli municije iz Konjica i Mostara i naoružanja. Muslimana je u Mostar došlo 10000, imamo krvav problem kako ih kontrolirati, oni su postali od nas jači u Travniku i u Konjicu. Oni su okupirali Gornji Vakuf. U Stocu oni nemogu opaliti ništa bez vas nas.

Skinuli smo im 5000 čizama. Za Cazinsku krajinu ubacuju Slovenci – kroz UN zonu. Ovdje će rat prestati dogovorom između Hrvata i Musl Srba. Ako pobijete i 50 000 musl. više nećete ništa postići, oni će se brzo obnoviti.

Bruno Stojić: Nećemo pustiti Muslimanima ništa. HC J-2 ćemo pustiti nakon opravke za 2 sata, a za 3 sata da nam vi pustite vodu. Imamo čovjeka u Jajcu.

1a – Prekid vatre 7.10.92 24,00 U četvrtak u 12,00 da se sretnu u s. Jezeru naš: Mladen (Mlađo) Arežina i Bilić Nikola u s. Jezero

 



PETKOVIĆ : NEKA GINU HRVATI IZ TRAVNIKA



Sreda – Njivice 08.07.93. 12,35

Sastanak sa Petkovićem Milivojem

Petković: šta imam severno, oko Žepča. Ne mogu dobiti 110. br. Nemam vezu mobitelom. Mate dobio pismo prije 2-3 dana iz 115. br. Najveći je problem sa ovim budalama u Usori.


Kod Kiseljaka: treba (on će dati) – 750000 = 7,62 – – 14,5 mm = 50.000 – DK = 50.000 – SPG – 9 = – 5,56 = – RPG – 7 = 12,7 = – 20. i 30 mm = – BST = – BOFi – 40mm = – MB – 120 = 200 II- 60 = – Falovka = (7,62 x 51) = Argentinke – Glicerinske = 20 mm – Crvena strela – F – 80 / 90 kg., lanser, PO sredstvo – Kinesko, kopija TOUA. Igla se može naći. Stinder se nemože nabaviti.

Primili: – 7,9 = 499500 kom – 7,62 = 66780 – 30 mm = 440 – 7,62 x 54 za M–84 = 2400 – mina RB–57 = 20 – Bomba rodbr = 216 – metak za haubicu = 4 / 122 mm. – PM M-53 – Deton. kapisle = 300 kom._

Položeno: – 1 191 246 DM – 2 cisterne D-2 sa po 10 t. gor.

Traži 500 – 1000 pušaka.

Dogovoreno:

1. Hrvate (467) sa Manjače da se predaju u petak 14,00 u Čelebiću.

2. Plaćanje učinj. usluga u vrednosti od 8.092.032 koji se uzimaju za ono što vrati u naturi – rok. 15.07. Sve predaje u Čelebiću.

3. Da mu dam 750,000 sredstva po prilogu br. 2 koja su plaćena, a nisu još izvršena rok – javiću odmah.

4. Da mu se u Kiseljak doturi 750 000 met. 7,62 mm koje kompeznira sa 800.000 metak. Rok vraćanja u Čelebiću 12.07.93.

5. Metaka za 203 mm (100) za 130 u omjeru 1 : 1,5, javiće mesto, vreme i količinu.

6. Sastanak Karadžić – Boban u idućoj nedelji Njivice, u idućoj sedmici. Javiće Milivoje vreme.

7. Juka da mi se preda javiće vreme, mesto šifra “Turista”.

8. Kod s. M. i V. Šuljaga drže front Hrvati – traži Petković da se vidi sa svojima, kao i da mu pomognemo oko uništenja magacina sa 75000 ROB koje drže H.M. Sastanak iduće nedelje po ovim pitanjima kao i oko s. Prusac.

9. Traže da iz rejona Tuzle izvuku stanovništvo i vojska (115. br.) i 108. br možemo se o tome dogovoriti

10. Kod Gradačca (107. br je 90% muslimanska, tu je samo Mijačević i Petković se na njega ne može osloniti.

11. Da na naredni sastanak sa mnom dođe Šantić i reši pitanje izvlačenja Hrvata u rejonu Bihaća. Petković ne zna o njima ništa. “Nikad nisam sa njima komunicirao” kaže Petković i zna o njima kao o haitima.

12. Da aktiviramo top (ZIS) na Branu u Mostaru. da im ometamo prelaz „Prijateljima – Muslimanima”. Može. To je brana sev. od Mostara 13. Da zajedno uzmemo Čelebić jer Hrvati drže Orahovicu i Zaslivlje i da se oslobode i njihovi i naši r/z. Da planiramo skupa oper.

Da se uzme Konjic i jedna polovina mašina nama drugi njima. ovo treba perspektivno razradi.

14. Petković: Ja bi najprije da odbranim Fojnicu, Kreševo, Kiseljak i da se spojim sa Busovačom. Gurnite Vaše topove malo napred i neka ginu ovi moji iz Travnika, svakako nisu ratovali.

15. Razmena prikupljeni da se reše sem Toline grupe

16. Hrvati da uzmu Previju kod Konjica i Čelebić i da oslobode zatvorenike.

 

 

 

SAMO DEVET STRANICA U VRIJEME GENOCIDA ?



Pronađene dnevničke zabilješke Ratka Mladića datiraju od marta 1992 do januara 1996 godine. Kada su u pitanju zločini u Srebrenici, postoje zabilješke o sastanku kojeg je 14. jula 1995 Mladić imao saSlobodanom Miloševićem,Karlom Biltom i generalom De la Prelom. Mladić u bilješakama citira Bilta.

Bilt: Nešto da postignemo preko vikenda ili ćemo se naći u teškoćama. Srebrenica – da se oslobode dečaci – mladići koji su odvedeni u Bratunac.

Da im oslobodimo 48 najmanje ili 86 vojnika Holanđana koji su kod nas.  Sreb. i Žepa da budu demilitarizovana.

Dan kasnije zabilježen je sastanak koje prisustvuju Slobodan Milošević, Jasuši Akaši, Karl Bilet i generali Smit i De la Prel. Mladić traži odvojeni sastanak sa generalima, koji ga, bilježi on upozoravaju na ubijanje civila.

g Smit : Silu ću upotrebiti kada su napadnute snage UN na putu ili u kampu. Postupanje prema stanovništvu u Srebrenici i Žepi – postoje priče o zverstvima, pokoljima i silovanjima.

Ovaj dio dnevnika po zapisniku tribunala sadrži samo 9 stranica. Ostali rokovnici ili sveske imaju i po nekoliko stotina stranica. Zabilješki više navodno nema sve do 25 avgusta. Nije poznato da li stranice u kojima je Mladić opisivao vrijeme genocida u Srebrenici uništene ili dobro skrivene od  javnosti.

Tokom suđenja Ratko Mladić je nekoliko puta bio isključen sa ročišta zbog arogantnog držanja i iskazivanja nacionalizma. Nikada nije pokazao niti jednu gestu suosječanja sa žrtvama genocida u Srebrenici.

(zurnal.info) 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close