-TopSLIDEOstali sportoviSport

Više medalja nego godina: Lana Pudar je svjetsko sportsko čudo i dragulj Bosne i Hercegovine

Tek je postala punoljetna

Napunila je tek 18 godina, a već je najbolja sportistkinja Bosne i Hercegovine. Lana Pudar je ponos naše države, ali i velika budućnost i djevojka koja će nas sigurno još obradovati sa velikim i značajnim rezultatima.

Posljednji u nizu velikih rezultata desio se 15.2. 2024. godine kada je Lana na Svjetskom prvenstvu u Dohi u velikim bazenima osvojila bronzanu medalju u svojoj najjačoj disciplini, 200 metara delfin.

Ova medalja je posebna jer je prva svjetska medalja za Bosnu i Hercegovinu kada su u pitanju veliki bazeni, Lana je prije toga osvojila svjetsku bronzu u malim 25-metarskim bazenima.

Sa bronzom iz Dohe, Lana je došla do nevjerovatne cifre od 19 medalja sa velikih takmičenja, dakle, Lana ima više medalja nego godina života, nevjerovatno dostignuće djevojke rođene 2006. godine u Mostaru.

Koliko je naša najbolja plivačica dominantna pokazuje i podatak da je medalje osvajala na šest različitih velikih takmičenja u Evropi i svijetu. U toj riznici, Lana Pudar ima devet zlatnih, pet srebrenih i pet brozanih medalja.

Dominacija u juniorima, vrh svjetskog plivanja u seniorima

Dakle, medalja iz Dohe je bila prva za Lanu u velikim bazenma kada su u pitanju Svjetska prvenstva i u toj kategoriji je na jednoj, ali izuzetno vrijednoj medalji.

Kada je u pitanju Svjetski kup u velikim bazenima, Lana ima bronzu iz Kazana 2021. godine na 100 metara leptir, također bronzu iz Berlina 2023. godine na 200 metara leptir, te srebro iz Budimpešte 2023. godine na 200 metara leptir.

Dominaciju u juniorskom plivanju, mlada Mostarka je potvrdila na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Izraelu 2023. godine, gdje je osvojila dva zlata na 100 i 200 metara delfin, kao i srebro na 50 metara delfin.

Što se tiče Evropskog seniorskog prvenstva, naša sirena ima zlato na 200 metara leptir sa prvenstva u Rimu 2022. godine, a na istom prvenstvu osvojila je bronzu na 100 metara leptir.

Podijum je za Lanu postao rutina na prvenstvima Evrope

U rumunjskom Otapeniju krajem 2023. godine Pudar je osvojila evropsku seniorsku bronzu na Evropskom prvenstvu u malim bazenima (25 metara).

I na kraju, takmičenje gdje Lana apsolutno nema konkurencije je Evropsko juniorsko prvenstvo na kojem je naša plivačica osvojila čak devet medalja. U Rimu 2021. godine uzela je zlato na 100 metara leptir, a srebrena je bila na 50 i 200 metara leptir sa svega 15 godina. Naredne 2022. godine u rumunjskom Otpaneiju osvojila je zlata na 50 i 200 metara leptir i srebro na 100 metara leptir. I konačno evropsku juniorsku dominaciju potvrdila je u beogradu 2023. godine kada je uzela tri zlatne medalje na 50, 100 i 200 metara leptir.

TAKMIČENJE ZLATNA MEDALJA SREBRENA BRONZANA UKUPNO
SP (25 m) 0 0 1 1
SK (50 m) 0 1 2 3
SP (juniori) 2 1 0 3
EP (50 m) 1 0 1 2
EP (25 m) 0 0 1 1
EP (juniori 6 3 0 9
UKUPNO 9 5 5 19

Pariz naredni cilj

Kada se pogleda tabela i sva Lanina dostignuća sa svega 18 godina, onda se s pravom može reći da je među najboljim plivačicama današnjice.

Uzimala je medalja na velikim i malim bazenima na Svjetskom i Evropskom prvenstvu, Svjetskom kupu, kao i na juniorskim prvenstvima Evrope i svijeta.

Jedino što Lani nedestaje to je medalja sa Olimpijskih igara, a to je naredni cilj.

Početak 2024. godine usmjeren je upravo prema pripremama za Pariz gdje će Lana pokušati isplivati do prve olimpijske medalje od nezavisnosti naše države.

Šta god u Parizu bude, tuge nema jer je pred Lanom velika budućnost, a ovo što je uradila sa 18 godina mnoge plivačice nisu ni tokom svojih karijera koje traju više od decenije.

Bosna i Hercegovina ima sportskog dragulja, a iako sve navedeno izgleda impresivno, sigurni smo da je to samo početak blistave karijere.

sportsport

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close