-TopSLIDEKultura življenjaLifestylePolitikaRegionSvijetZdravlje

WHO: Potvrde o vakcinaciji su diskriminatorne

Odbor je stoga preporučio da države uzmu obzir da dokaz o vakcinisanju produbljuje nejednakost i neravnopravnu slobodu kretanja.

Vanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) preporučio je da potvrde o vakcinisanju ne budu preduvjet za međunarodno putovanje, jer su vakcine neravnomjerno raspoređene između zemalja.

Nezavisni stručnjaci Odbora, u saopćenju objavljenom nakon susreta prošlog četvrtka, pozvali su se na ograničene dokaze o tome smanjuje li vakcinisanje protiv COVID-19 širenje zaraze, kao i na “nejednakost u svjetskoj distribuciji vakcina”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Odbor je stoga preporučio da države uzmu obzir da dokaz o vakcinisanju produbljuje nejednakost i neravnopravnu slobodu kretanja.

Do sličnog zaključka prošle su sedmice stigli ambasadori država članica Evropske unije.

COVID-PASOŠI

U dogovorenom zajedničkom stavu, koji će biti osnova za pregovore s Evropskim parlamentom, potvrde o vakcinisanju ne mogu biti uvjet za slobodno kretanje, čime se naglašava načelo nediskriminacije prema osobama koje nisu vakcinisane.

Evropski parlament, drugo zakonodavno tijelo u EU, trebao bi dogovoriti svoj stav tokom ovog mjeseca, nakon čega će moći početi razgovore s Vijećem EU-a.

Očekuje se da će uredba biti usvojena do kraja juna.

Evropska komisija je sredinom marta predložila uvođenje digitalne zelene potvrde, odnosno COVID-pasoša, za slobodnije kretanje unutar EU-a u vrijeme pandemije, koje bi predstavljale dokaz o vakcinisanju, o negativnom testu ili preboljenom virusu.

AJB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close