18.3.1994. – Washingtonski (ne)sporazum kao uvod u Dayton

Washingtonski sporazum je mirovni sporazuma između zaraćenih Hrvata iz Bosne i Hercegovine i formalnih predstavnika Republike Bosne i Hercegovine, potpisan u Washingtonu i Beču u martu 1994.

Na današnji dan, 18.3.1994. godine Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman potpisali su u Washingtonu Okvirni sporazum o konfederalnim vezama između Republike Hrvatske i buduće bošnjačko-hrvatske federacije u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom tadašnji Premijer Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić i predsjednik Predsjedničkog vijeća Hrvatske Republike Herceg-Bosne Krešimir Zubak potpisali su tekst Nacrta ustava federacije Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Prema dogovoru, ustanovile bi se teritorije koje bi bile pod zajedničkom vlašću bosanskih Hrvata i Bošnjaka. Ovaj dokument je označio uspostavljanje Federacije Bosne i Hercegovine, jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta po Anexu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Federacija Bosne i Hercegovine uz Republiku Srpsku jedan je od dva entiteta Bosne i Hercegovine. Njen ustavno-pravi nastanak veže se za upravo na temeljima Washingtonskog sporazuma, činom usvajanja Ustava Federacije BiH 30. 03. 1994.godine. Do 1996. Federacija BiH djelovala je kao federacija dviju političkih zajednica – bošnjačke i hrvatske, a nakon donošenja Zakona o federalnim jedinicama (županijama), djeluje kao federacija županija.

Federaciju BiH danas čini deset županija – federalnih jedinica, s vrlo širokim nadležnostima. Na razini Federacije BiH postoje predsjednik i dvojica potpresjednika, kao i Vlada, koji su nositelji izvršne vlasti. Zakonodavnu vlast nosi dvodomni Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, koji se sastoji od Zastupničkog doma i Doma naroda. Najviša sudska instanca je Vrhovni sud. Za provjeru ustavnosti i provedbu Ustava nadležan je Ustavni sud.

bosnjaci.agency

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close