‘Wallride’ uz Svjetski dan skateboardinga

Jedan od članova zeničkog udruženja “Wallride”, koji se bavi skejtanjem, vožnjom bmx-a i rola, uputio nam je pismo u kojem upozorava na “neljudski” odnos prema mladićima i djevojakama, članovima Udruženja, kao i sportu kojim se bave, od strane pojedinaca, na skejting terenima Kamberovića polja. Pismo prenosimo u cjelosti.
– Kao što je opće poznato naše udruženje je dobilo prije nekoliko godina sprave koje su sačinjavale naš mali skate park. Prošle godine uz jednu donaciju smo dobili veće sprave te smo time prebačeni na veći tren koji se nalazi na Kamberovića polju. Ono što želim u ovom tekstu istaknuti je to da smo u zadnje vrijeme sve više i više izloženi konstatnom maltretiranju amaterskih fudbalera i osoba koje mogu slobodno nazvat pijandurama. Nakon što je naš park prebačen i zamjenjen sa postojećom karting stazom na Kamberoviću, naše sprave bivaju okupirane, premještane te demolirane od strane istih “fudbalera” i pratećih osoba (publike). Uzimaju i koriste naše sprave sa skate parka da bi sjedili i opijali se poslije igranja (igra koja više liči na svađu nego igru ali nije bitno sad to), poprečavanje sprava skuterima, biciklima i ostalim stvarima da mi ne bismo mogli voziti (sve to imam zabilježeno na fotografijama).
Preko svega toga bi mi “prešli” i zaboravili da se nije 20.06.2013. desilo to da je jedan naš član fizički i verbalno napadnut na pomenutom “srednjem terenu”. Zar ima smisla napadati dijete od 14 godina, zar treba biti toliko pohlepan i sebičan i uzeti/zauzeti to malo prostora što smo dobili. Na Kamberovića polju ima bezbroj terena i prostora za igrati, zar se baš mora skatepark demolirati da bi se igralo. Tog dana sve sprave su bile pomaknute sa postojećeg mjesta, tako rečeno” raščišćene” sa terena, da bi nekolicina njih igrala fudbala.
Naši članovi udruženja postižu vrhunske rezultate i osvajaju sva prava mjesta na takmičenjima. Mi nismo “balavurdija i drogeraši” kao što nas nazivaju. Zar se tako pogrdnim riječima naziva momak koji je ambasador za BiH što se tiče vožnje bmx-a, momka koji prezentuje BiH, pa i Zenicu po Evropi..naš Benjamin Husejnagić koji je iz dana u dan sve bolji i bolji. Umjesto da se ovakvi talenti podržavaju i potiču na razne načine njima se uskraćuje ono esencijalno.
Ovim putem bi zamolio sve organe vlasti, našeg načelnika Huseina Smajlovića, sve ovlaštene osobe da nešto poduzmu i nađu rješenje što se tiče ovog našeg problema. Kako god, naši mladi sportisti, kao što su Popović, Pezer, Tuka, mogu imati uslove za treniranje, ja mislim da mogu i mladi sportisti kao što su mladi Hamulić i Husejnagić imati minimalne uslove.
21.06. je Svjetski dan Skateboarding-a i želim da pozovem i potaknem sve mlade koji su voljni da nauče voziti i biti dio našeg udruženja da dođu na plato kod Bosanskog narodnog pozorišta na super druženje, koje počinje u petak, u 13:00h. Lijep pozdrav.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close