-TopSLIDEPolitikaRegion

Vuletić: Vučićev režim otvoreno radi na fašizaciji Srbije

Predsjednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić ocijenio je danas da više nema nikakve sumnje da autoritarni režim Aleksandra Vučića slavi ratne zločince i masovne ubice, čime sistematski radi na fašizaciji društva u Srbiji.

“Zabranom antifašističkog skupa koji je 9. novembra trebalo da rezultira uklanjanjem murala kojim se slavi osuđeni za genocid Ratko Mladić, naprednjački režim je pokazao svoje pravo radikalsko lice. Politička djeca i nasljednici ratnih zločinaca Miloševića i Šešelja, danas kao vlast u Srbiji, pokušavaju da cijelo naše društvo izjednače sa politikom agresije, zločina i genocida koju su sprovodili tokom ratova 1990-ih godina”, naveo je Vuletić u saopštenju za javnost.

On je podržao Inicijativu mladih za ljudska prava u Srbiji i dodao da, dok se antifašistički skupovi zabranjuju, “neofašističke horde povezane sa dubokom državom nesmetano šire svoj teror i strah među građanima”.

“Od EU i demokratskih država Zapada očekujemo da prema Vučiću i njegovom režimu primjenjuju mjere kao i prema svim ostalim ultradesničarskim populistima. Posebno apelujemo na njemačkog ambasadora u Beogradu da njegova zemlja, koja je prošla i užase fašizma i suočavanje sa njim, prestane da žmuri na oba oka i prekine politiku nezamjeranja Vučiću dok on podržava i promoviše ratne zločince”, naveo je Vuletić.

On je pozdravio odluku američkog predsjednika Bidena da Vučić i njegov režim ne budu pozvani na samit demokratskih država koji je organizovao.(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close