Vuk Hamović ponudio Srbiji tri puta veću cijenu struje od one na tržištu

Vuk Hamović i njegova firma EFT ponudili su proteklih dana Srbiji tri puta veću cijenu struje od one na tržištu, piše beogradska štampa, navodeći obrazloženje Hamovića da su kontakte sa Elektroprivredom Srbije (EPS) o kupovini struje smatrali za konsultacije i indikativnu cijenu struje.

Beogradska štampa navodi da je prethodnih dana, kada je postalo jasno da može doći do problema u snadbijevanju potrošača, EPS direktno kupovao struju od elektroprivreda Crne Gore i Republike Srpske po 35 i 36 eura za magava-sat, a da je Hamovićeva firma najavila cijenu od 80 eura.

Prema pisanju Kurira i Naših novina, to je razbjesnilo premijera Aleksandra Vučića, koji je, ne navodeći o kojoj je firmi riječ, i u nedjelju u Šapcu imao veoma oštre riječi osude za neke domaće trgovce električnom energijom koji su državi nudili struju po nekoliko puta većoj cijeni od one po kojoj je u trenucima najveće nužde kupljena od BiH i Crne Gore.

Naše novine pišu da je Vučić tražio da se preispita ovaj slučaj, „upozorio rukovodstvo EPS-a da se ni po koju cijenu od Hamovića ne smije kupiti nijedan kilovat“ i „tražio da mu se dostave svi ugovori koje je EPS imao sa ETF“.

U saopštenju koje su prenijeli Kurir i Naše novine i izjavi Blicu, Hamović tvrdi da su trgovci EFT-a poziv iz Elektroprivrede doživjeli kao potrebu za konsultacijama, a ne i kao zatjev za prodaju.

„Cijena koju je beogradska kancelarija ponudila EPS-u u petak prošle nedjelje data je kao indikacijska cijena za havarijsku energiju u regionu“, naveo je on.

Ističući da je u to vrijeme boravio u RS-u, Hamoviće je u izjavi Blicu naveo da je po povratku u Beograd održan sastanak na kome je odlučeno da će „EFT u ponedjeljak na račun Vlade Srbije za pomoć ugroženim uplatiti 100.000 eura“ i „EPS-u nude da, bez ikakve nadoknade, koriste sve raspoložive kapacitetet EFT-a“.

Štampa podsjeća da je bivša srbijanska ministrica energetike Zorana Mihajlović formirala antikorupcijski tim kako bi se utvrdilo na koji su način EFT i Hamović početkom dvijehiljaditih trgovali strujom.

„Struja se u uslovima elementarne nepogode kupuje po skraćenom postupku i trgovci mogu da nude struju po kojoj cijeni hoće, a od EPS-a zavisi da li će to i prihvatiti. Najjeftinije je kada se kupuje direktno, a ne preko trgovaca, i ono što je bitno oko ovog slučaja jeste da se utvrde sve činjenice“, rekla je za Naše novine Mihajlović, koja je sada potpredsjednik srbijanske vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close