Vučić: Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i spreman sam za održavanje zajedničkih sjednica vlada dviju zemalja

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i izrazio spremnost za održavanje zajedničkih sjednica vlada dviju zemalja.

Na brifingu za strane medije u sjedištu SNS u Beogradu, održanom nakon apsolutne pobjede te stranke na izborima, on je rekao da Srbija ima specijalne odnose s Republikom Srpskom (RS), entitetom u BiH, ali da nijednog trenutka nije ugrozila, niti se negativno odnosila prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Vučić, kako je i sam potvrdio, najvjerovatnije budući premijer Srbije, istakao je da će se Srbija na tako ozbiljan i odgovoran način prema odnosima dvije zemlje ponašati i u budućnosti.

– Ja mislim da BiH nije imala pouzdanijeg partnera od prethodne srpske vlade, a taj odnos mislimo da nastavimo i unapređujemo – poručio je lider SNS i podvukao da isto misli za ostale zemlje u okruženju.

On je izrazio spremnost da posjeti Sarajevo i očekuje da ga neko pozove kao i da se riješi više problema, pogotovo ekonomskih, koje dvije zemlje imaju.

Vučić je izrazio i spremnost na održavanje zajedničkih sjednica vlada Srbije i BiH.

– Imaćemo zajedničku sjednicu dvije vlade, nemamo problem da bude u Sarajevu ili Beogradu, ali želim da pripremimo tu sjednicu tako da ona donese realne rezultate, a ne da odemo u Sarajevo, da se slikamo iza nekog bilborda i da kažemo dvije-tri lijepe riječi… Ja bih volio da riješimo više ekonomskih problema i da se zajednički pojavimo na trećim tržištima – rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je ponovio da “u Srbiji ukrajinskih scenarija neće biti” i da ih ne želi nigdje, kao i da želi da Srbija bude što bogatija.

Najavio je i susret, za nekoliko dana, sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, ponovivši stav o poštovanju integriteta BiH.

– Ne mislim da je iko iz regiona, sem iz svojih internih razloga, mogao da kaže bilo šta protiv nas. Za divno čudo, u Novom Pazaru pobijedila je lista Aleksandar Vučić – SNS, nije pobijedila samo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu… Ta lista je ubjedljivo pobijedila u Novom Pazaru gdje je 81 odsto bošnjačkog stanovništva. Moja odgovornost prema građanima, bez obzira na vjeru i naciju, potpuno je jednaka – zaključio je Vučić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close