-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Vučić poručio: Svi koji misle da su sankcije rješenje na pogrešna vrata kucaju, trebamo razgovarati

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas se u Beogradu sastao sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije. 

Nakon sastanka koji je održan u Vili Mir, Vučić je poručio da su razgovarali o aktuelnim situacijama i projektima.

– Govorili smo o konkretnim projektima i molio sam Dodika da neke stvari treba ubrzati. Razgovarali smo o razvoju infrastrukture i spajanju Srbije-RS, Srbije i BiH, se približimo jedni drugima i do kraja godine očekujemo potpisivanje komercijalnog ugovora o izgradnji autoputa od Rače do Bijeljine. Riječ je o 19 kilometara i koje će oko 90 posto finansirati Srbija. To je velika stvar za Srbiju i BiH – rekao je Vučić.

Dodao je da je zamolio Dodika da u Sarajevu razgovara s kolegama da ubrzaju procedure izgradnje autoputa prema Sarajevu.

– Zašto sam na tome insistiram. Pa zato što mi već radimo projektnu dokumentaciju za Požega-Kotoroman. Ocjenjujemo da će nas tih 61 kilometar koštati oko 800 miliona eura, ali to ne možemo znati dok ne potpišemo komercijalni ugovor, jer cijene strahovito rastu. Ali ne možemo početi raditi dok ne potpišemo komercijalni ugovor. Kada izgradimo most u Bratuncu, bit će nam opet potrebne godine da dobijemo most koji ispunjava svoju svrhu i namjeru – rekao je vučić. 

Treba da razgovaramo

Što se tiče trenutne političke situacije, Vučić je kazao da mu je Dodik rekao da RS ne postoji nikakav hir i da ne žele praviti nikakve probleme bilo kome već da su njihovi potezi prouzrokovani jer se pravo na korištenje šuma i poljoprivrednog zemljišta oduzima RS suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu i predaje u ruke centralnih odgana vlasti.

– Za mene je ovo važna poruka koju je predsjednik Dodik iznio pred nama, a to je da ukoliko se taj problem riješi, spreman da razgovara. Mislim da razgovor nema alternativu, da moramo da vodimo dijalog s Bošnjacima, da dijalog mora da bude odgovoran, se i jedni i drugi moramo da se ostavimo sopstvenih snova o mogućem životu ili pobjedi nad drugim narodom – rekao je Vučić.

Postoji dobra volja svih nas

– Možemo pobjeđivati samo ako razgovaramo. Suštinski, treba da razgovaramo. Razgovarali smo i o vojsci RS. Rekao sam šta ja mislim, čuo sam šta on misli. Važno je da pokažemo da RS nije nikakav izvor problema. Republika Srbija će se apsolutno suprotstaviti i nećemo se ponašati u skladu sa bilo kakvim sankcijama. Svi koji misle da su sankcije rješenje na pogrešna vrata kucaju. Srbija se neće priključiti tome, neće biti blokada na Drini. Molim sve da probleme rješavamo dijalogom. Postoji dobra volja svih nas – rekao je Vučić. 

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close