Vučić podržava stabilnost RS i regije, Dodik priziva raspad BiH

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju da će Srbija “svim sredstvima podržati stabilnost regiona i Republike Srpske”, navodeći da je to za nju od presudnog značaja.

Posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i liderom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem u Beogradu, Vučić je naveo da u tom entitetu Bosne i Hercegovine “i dalje postoji istinska stabilnost, dok u Federaciji BiH već nekoliko dana traju socijalni nemiri”.

Dodik i Bosić, kao lideri dve najuticajnije stranke u Republici Srpskoj, došli su u Beograd na Vučićev poziv, a tema zajedničkog sastanka je, kako je rečeno, očuvanje stabilnosti Republike Srpske u okolnostima krize u Bosni i Hercegovini.

“Nema potrebe da paljenjem zgrada, nasiljem, prebijanjem policajaca rešavamo političke probleme. Srbija želi stabilnost u regionu i to je od presudnog značaja”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom i Bosićem.

“Srbija, u skladu sa Dejtonom, ima određenu, ne beznačajnu ulogu u njegovom sprovođenju, naš narod koji živi zapadno od Drine uvek je zaisteresovan za mišljenje države Srbije, a naša želja je da sačuvamo stablniost u reginu, kako političku, tako i ekonomsku“, rekao je Vučić.

Milorad DodikMilorad Dodik

Dodik, lider vladajuće SNSD u Republici Srpskoj, izjavio je da Republika Srpska neće prihvatiti intervenciju međunarodne zajednice po bilo kom pitanju izvan Ustava i normalnih procedura, te da su protesti u Federaciji “sračunati i na destabilizaciju Republike Srpske”.

On je naveo da je “Srpska stabilna, a da su neredi u okruženju pokrenuti sa ciljem da se u RS izazovu slični potresti i da se ponovo snažno uvuče međunarodni faktor da rešava probleme na tom području”.

“Haos u Federaciji Bosne i Hercegovine nije prestao, tamo institucije ne funckionišu, a ovo što se događa je dokaz da Bosna i Hercegovina ne može da preživi unutrašnje izazove i da ne funkcioniše”, rekao je Dodik. “Mi smo to zaustavili, ali je napravljana ogromna šteta”, dodao je Dodik i ocenio da je “cilj dominacija bošnjačke politike”.

Predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić rekao da se u “Federaciji BiH radi o opasnim procesima koji mogu da eksaliraju u smerovima koje niko ne bi želeo”, te istakao da opozicija RS-a “vlast neće menjati na ulici, već na izborima”. 

“Radi se o nasilnim protestima i sve liči na ono što se dešavalo u arapskim zemljama poznatijim kao arapsko proleće”, rekao je Bosić, dodajući da je jasno da niko u RS, pa ni opozicija, ne želi nikakvo nasilje ni proteste i nerede.

“Mi znamo da je mnogo građana nezadovoljno, ojađeno, da teško živi, da RS ima problema u korupciji, slabom standardu, ekonomiji, da ima problema u zdravstvu, ali mi kao SDS ne mislimo smenjivati predsednika Dodika na ulici”, rekao je Bosić.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close