Vučić osvojio apsolutnu većinu na izborima u Srbiji

U Srbiji su održani izvanredni parlamentarni izbori na kojima je za 250 zastupničkih mjesta u utrci bilo 19 koalicija, partija, pokreta i udruga s ukupno 3.020 kandiata. Birališta su otvorena u 7 sati, a zatvorena u 20 sati. Pravo glasa na 8.262 glasačkih mjesta u Srbiji, 90 na Kosovu i 35 u inozemstvu imalo je ukupno 6,765.998 građana.

Prve rezultate izbora u 21 sat objavio je CeSID, prenosi B92. Prema ovim neslužbenim rezultatima, Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića osvojila je čak 50 posto glasova i imat će 160 mandata u parlamentu. Značilo bi to da su Vučićevi naprednjaci osvojili apsolutnu vlast, prenosi Index.

Druga najjača stranka je SPS Ivice Dačića s 15 posto osvojenih glasova. Izborni prag prešle su još Demokratska stranka Dragana Đilasa i Nova demokratska stranka Borisa Tadića, a očekuje se i da će prag prijeći DSS Vojislava Koštunice. Marko Blagojević iz CeSID-a tvrdi da je obrađen dovoljan broj podataka da se ovi rezultati mogu iznijeti. Iz CeSID-a tvrde da će SNS u parlamentu imati apsolutnu većinu.

Slične izborne rezultate donosi i dnevni list Blic, koji piše da je do 21:15 sati prebrojano 40 posto glasova. Prema tim privremenim rezultatima, SNS je osvojio 47,4 posto glasova, SPS ima 13,8 posto, Tadićevi “novi demokrati” 6,4 posto, a DS 6,2 posto glasova. Ostale stranke su ispod izbornog praga.

Vučić: Nećemo ponižavati ostale stranke

“Hvala na povjerenju koje ste nam pružili, na ogromnoj energiji koju ste nam dali, na najboljem rezultatu u 25-godišnjoj parlamentarnoj povijesti Srbije”, kazao je Vučić u pobjedničkom govoru. Dodao je da će SNS biti spreman na suradnju sa svim strankama koje su ušle u parlament. “Čestitamo ostalim strankama, želimo ih sve saslušati. Nećemo ih ponižavati zbog rezultata koje su postigli”, kaže Vučić, prenosi Index.

Šef “naprednjaka” tvrdi da su građani Srbije izabrali europski put, ali i “suradnju sa svim partnerima u svijetu – Rusima, Amerikancima, Kinezima”.

“Ova vlada imat će mandat naroda da radi prije svega na ekonomskim reformama. Rezultate ćete vidjeti već na polovici mandata. Izaći ćemo pred ljude, jer je važno da oni shvate u koliko teškoj situaciji se nalazimo i što moramo poduzeti”, rekao je Vučić.

vijesti.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close