PolitikaRegion

Vučić će uskoro priznati genocid u Srebrenici

Zanimljiv blog poznatog advokata

Mišetić: Vučić će uskoro priznati genocid u Srebrenici

Poznati američki advokat, hrvatskog porijekla, Luka Mišetić na svom je blogu objavio zanimljiv post.

– Jednoga dana, u ne tako dalekoj budućnosti, trebamo očekivati da premijer Srbije  Aleksandar Vučić javno prizna da se u Srebrenici desio genocid i da su ga počinile snage bosanskih Srba. Ako to odbije učiniti, Srbija će ostati izvan EU. Bit će to rezultat činjenice da se radije prihvata negiranje genocida, nego članstvo u EU – napisao je Mišetić.

Brojne presude

Blog je posvetio 21. godišnjici genocida u Srebrenici. Osvrnuo se na brojne presude Tribunala u Hagu (ICTY) koji je potvrdio da je upravo ta vrsta zločina počinjena, da su zločinici pripadnici snaga bosanskih Srba, a da su žrtve Bošnjaci.

– Srbijanska politika negiranja mogla bi se okončati u nekoliko narednih godina uslijed pritiska Evropske unije. Vlada Srbije postavila je cilj – članstvo u EU u cjelosti i snažno zagovara otvaranje poglavlja 23. i 24., koja se tiču pregovora o pravosuđu, vladavini prava i ljudskim pravima. Kako bi dobila punopravno članstvo, Srbija će morati zadovoljiti sve uslove i ciljeve koje je Unija postavila u tim poglavljima. Malo se pažnje posvetilo onome što je Hrvatska uspjela postaviti kao uslove koje Srbija mora ispuniti za dobijanje “zelenog svijetla” u poglavlju 23 – napisao je Mišetić.

Genocid je potvrđen

On je pojasnio da se neki od uslova odnose na punu saradnju s Tribunalom u Hagu, te najavio očekivanja ne samo cjelovitu saradnju s Uredom tužilaštva ICTY-a, već i potpuno prihvatanje svih presuda tog međunarodnog suda.

– Upravo ovaj stav da “Srbija potpuno i bezuslovno prihvati presude Tribunala” od suštinskog je značaja. To znači da ta zemlja, ako želi postati punopravni član EU, više ne može negirati ono što je ICTY u više presuda ustanovio – genocid je potvrđen u Srebrenici i počinile su ga snage bosanskih Srba. Hrvatska i druge države – članice EU insistirat će na tome, mnogo prije nego li Srbija postane dio porodice Unije. Priznanje genocida jedan je od preduslova zatvaranja poglavlja 23. – napisao je Mišetić.

( Avaz)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close