VS UN usvojilo rezoluciju za borbu protiv Islamske države

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju koja državama omogućava da preduzmu sve neophodne mјere u borbi protiv Islamske države.

Rezolucija je donijeta nedelju dana nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 130, a ranjeno više od 300 ljudi, a usvojena je jednoglasno.

Nacrt rezolucije izradila je Francuska, a u tekstu se apeluje na članice UN da udvostruče i koordinišu napore kako bi se spriječili teroristički napadi Islamske države i drugih ekstremističkih grupa povezanih sa Al Kaidom.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus pozdravio je usvajanje rezolucije i istakao da to pokazuje odlučnost svijeta da se suprotostavi džihadistima IS.

“Sada je važno da se sve zemlje na konkretan način posvete toj borbi, ili kroz vojnu akciju, traganje za političkim rješenjem ili borbu protiv finansiranja terorista”, rekao je Fabius.

AFP navodi da rezolucija ne daje odobrenje niti pravnu osnovu za vojnu akciju i upotrebu sile, ali francuske diplomate smatraju da će ona obezbjediti značajnu političku podršku za kampanju protiv IS.

U rezoluciji se najoštrije osuđuju napadi u Parizu i Bejrutu, a pominje se i nasilje u Tunisu, Turskoj i Egiptu.

(Vijesti.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close