Evropska unija dala zeleno svjetlo Srbiji za početak pregovora

Diplomate iz EU-a kažu da je ovo nagrada Beogradu za poboljšanje odnosa s bivšom pokrajinom Kosovom, koja se otcijepila od Srbije tokom oružanog sukoba 1998-1999. godine, javlja agencija Reuters.

EU lideri su se u Briselu također složili da bi trebalo započeti pregovore s Kosovom o takozvanom sporazumu o pridruživanju, koji predstavlja korak naprijed ka putu za eventualno članstvo u Evropskoj uniji koja bi mogla donijeti ekonomsku korist ovoj zemlji.

Lideri zemalja članica Evropske unije (EU) lideri danas u Briselu odlučili su da otvore pristupne pregovore sa Srbijom, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy izjavio je da će prvi sastanak tim povodom sa predstavnicima Srbije biti održan u januaru 2014. godine, kada će ta zemlja i započeti pregovore.

“Prva pristupna konferencija sa Srbijom će se održati najkasnije u januaru naredne godine”, kazao je Van Rompuy.

Dodao je da je ovo historijski momenat za Srbiju ali i za Balkan jer su Srbija i Kosovo napravili veliki pomak na putu prema Briselu.

“Ova odluka je rezultat hrabrog sporazuma koji su postigli Beograd i Priština”, kazao je Van Rompuy.

Tako je Evropska unija odlučila da će pristupni pregovori sa Srbijom o članstvu početi najkasnije u januaru dok je najavljen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa Kosovom.

Lideri EU su u zaključcima osim datuma međuvladine konferencije, koja je određena najkasnije za januar 2014. godine, istakli i da će biti potvrđen mandat za pregovore koji će u međuvremenu odrediti Evropska komisija.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je na konferenciji za novinare istakao da je ovo vrlo bitna odluka za cijeli region Balkana.

“Ovo je zaista jedna historijska odluka. Jer nikada ne smijemo zaboraviti šta se u bliskoj prošlosti dešavalo u tom djelu Evrope. Na Balkanu se vodio rat a eto sada počinjemo pristupne pregovore sa Srbijom”, kazao je Barroso.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close