BiHPolitika

Vrijeme je da se i politički lideri počnu stidjeti zločina

Esad Bajtal za TV1

Vrijeme je da se i politički lideri počnu stidjeti zločina

Da bi ovo realizovali do kraja, vjerski lideri moraju pritiskati političke strukture koje od njih i zavise, iako čak neće ni da se odazovu, moraju nastaviti da ih pritišću i da zajedno sa njima govore upravo po ovom vladikinom principu da je vrijeme da se počnemo stidjeti jer to je bitna rečenica koja je danas izgovorena, kazao je za TV1 profesor Esad Bajtal komentarišući današnju zajedničku posjetu stratištima od strane vjerskih lidera.

“Malo je kasno. Ali bolje ikad nego nikad i bolje iko nego niko. Logikom prioriteta ovaj današnji čin trebao je da se dogodi davno i trebao je biti iniciran od strane politike i političara jer su oni ključni krivci za ono što se događalo i za ovu vrstu zakašnjenja koja je žalosna ali kao što rekoh bolje ikad nego nikad”, rekao je Bajtal.

Bajtal smatra da su političari današnjim nepojavljivanjem pokazali da očito imaju važnijeg posla te da su oni tek dorasli ovome vremenu koje je vrijeme pljačke i kriminala.

“Mnogo bi značilo da su se pojavili i u moralnom i civilizacijskom i ljudskom smislu. Oni će morati pojaviti tamo. Možda to neće biti ovi, ali kad dođu normalni i zreli političari koji razumiju smisao vlastitog posla, onda će shvatiti da im je mjesto da poduzmu ovo vrstu aktivnosti i da ljudima daju doznanja da su prošla vremena mržnje”, rekao je Bajtal.

On je istakao da je vrlo važna poruka Vladike Grigorija da je vrijeme da se počnemo stidjeti vlastitih zčločinaca, obzirom na način na koji je forumulisana.

“Ovdje je stid postao nepoznata kategorija i zato je važno da se konačno krene razmišljati u tome pravcu jer neko se mora stidjeti zbog svega onoga što se događalo a nije se moralo događati”, dodao je Bajtal.

Bajtal je naglasio da se mora konačno prestati sa nagrađivanjem ratnih zločinaca i da je to trebalo uraditi odmah nakon završetka rata.

“Zlikovci su teret vlastitih zločina prebacili na ovdašnje narode i oni to i dalje čine. Svi u Haagu tvrde da se sudi Srbima, Hrvatima, Bošnjacima a ne njima”, rekao je Bajtal.
On je također naglasio da vjerski lideri ovaj zadatak ne smiju da uzmu sami na sebe.

“Da bi ovo realizovali do kraja, vjerski lideri moraju pritiskati političke strukture koje od njih i zavise, iako čak neće ni da se odazovu, moraju nastaviti da ih pritišću i da zajedno sa njima govore upravo po ovom vladikinom principu da je vrijeme da se počnemo stidjeti jer to je bitna rečenica koja je danas izgovorena”, zaključio je Bajtal.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close