Vrh SDA i ja se ne bojimo istine

Dr. Zvizdić i Fadil Novalić vode hrabru i odlučnu politiku koja donosi rezultate, koja dobiva podršku zrelih snaga u društvu i nedvosmislenu podršku predstavnika međunarodne zajednice. Ne sjećam se da su premijeri ikada u postdejtonskom periodu imali ovako jasnu i nepodijeljenu podršku Evropske unije, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, itd.

(Oslobođenje)

OSLOBOĐENJE: U toku sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH dogovorena je u Vašem kabinetu u Predsjedništvu BiH nova koalicija sa Strankom za BiH, A SDA i BPS-om. Kada će granična većina dostaviti potpise vrhu Federacije i pokazati sa koliko ruku raspolažete u Zastupničkom i Domu naroda FBiH?

IZETBEGOVIĆ: Većina je bila vidljiva kod usvajanja Zakona o radu, dokazala se na vrlo zahtjevnom i rizičnom zadatku. Jedan parlamentarac iz SDA nije prisustvovao sjednici Predstavničkog doma zbog teškog zdravstvenog stanja, ali očekujemo da će sa nama biti već od početka septembra. Nakon političkog vakuuma koji karakteriše prvu polovinu avgusta krenut ćemo u procedure zamjene ministara iz DF koji su dali ostavke, ministrima koje će predložiti nova većina. Kada su u pitanju reforme, očekujemo stvaranje šireg fronta parlamentarnih stranaka od kojih će dio biti iz opozicije. Postupak Naše stranke, pa i HDZ 90 je pokazao da  biti opozicija u odnosu na vlast ne znači biti i opozicija u odnosu na interes države i naroda.

OSLOBOĐENJE: Amer Jerlagić, predsjednik SBiH-a, novu federalnu Vladu najavljuje do kraja mjeseca, a u međuvremenu aneks o raspodjeli fotelja: kome će šta pripasti?

IZETBEGOVIĆ: Fokus dogovora je bio na reformama, nije se insistiralo na pozicijama u vlasti. Vidjet ćemo ko raspolaže sa kojom vrstom kvalitetnih kadrova i na bazi toga praviti anekse Sporazuma.

OSLOBOĐENJE: Važan dio stranačkog sporazuma koji ste potpisali odnosi se na podršku rasvjetljavanja ratnih afera odnosno političkih ubistava, na čemu posebno insistira BPS koji za smrt supruge generala Halilovića i njezinog brata godinama optužuje bošnjački vrh. U intervjuu koji je objavljen sa sinom generala Halilovića dati su čak i rokovi za hapšenje, citiram “30 do 60 dana”: šta to tačno znači?

IZETBEGOVIĆ: Dogovorili smo se da ćemo zajednički dati punu institucionalnu i stranačku podršku rješavanju političkih atentata počinjenih u toku i nakon rata, pozvati nadležne institucije i organe da što prije rasvjetle ove slučajeve, te da ćemo od vlada na svim nivoima zatražiti svaku vrstu pomoći u ovim aktivnostima. Porodice Halilović, Ugljen, Leotar s pravom očekuju da im tužilaštva i sudovi daju odgovor kakvim raspolažu, i moja porodica već deceniju očekuje odgovor u vezi sa napadom na mezar Alije Izetbegovića. Ako nemaju kompletna saznanja, neka i nama i javnosti kažu ono što znaju, neka se prekinu insinuacije koje nas opterećuju i kao  ljude i kao društvo. Neka iznesu činjenice, saznanja i svjedočenja s kojim raspolažu. Kada je u pitanju smrt supruge generala Halilovića, treba izbjegavati difuzne i nejasne tvrdnje, vrh SDA i ja se ne bojimo istine, dapače, tražimo da se ona ustanovi i objelodani ma kakva bila.

OSLOBOĐENJE: Gospodine Izetbegoviću, nije tajna da je SDA opterećena prilično različitim poimanjima vlastite politike, no zanimljivo je da Vama osobno najviše zamjeraju odanost AA ekipi: Asimu Sarajliću, Aljoši Čampari i Amiru Zukiću: dokle će ova trojka voditi politiku SDA i – kako smo vidjeli – fizički nasrtati na svoje kolege, a sve braneći Vas? Od koga Vas brane?

IZETBEGOVIĆ: Trojica kadrova SDA koje ste pobrojali su veoma aktivni članovi rukovodstva, i dobili su snažnu podršku delegata Kongresa, odnosno Glavnog odbora SDA. Zaista ne znam o kakvim fizičkim nasrtajima ove trojke govorite, ili o «različitom poimanju vlastite politike» unutar SDA? Sarajlić je imao burnu raspravu sa Sadikom Ahmetovićem i njih dvojica su taj problem već riješila, i to je sve, a politiku SDA vode organi stranke, odluke se donose redovito konsenzusom. Ta politika je ponajviše oličena u radu dvojice premijera koji nose glavni teret reformi. To su Dr. Zvizdić i Fadil Novalić, i to je hrabra i odlučna politika koja donosi rezultate, politika  koja dobiva podršku zrelih snaga u društvu i nedvosmislenu podršku predstavnika medjunarodne zajednice. Ne sjećam se da  su premijeri ikada u postdejtonskom periodu imali ovako jasnu i nepodijeljenu podršku Evropske unije, SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske itd.

OSLOBOĐENJE: Iz SNSD-a jednako najavljuju kako rekonstrukciju federalne Vlade i Vlade RS-a, tako i rekonstrukciju Vijeća ministara. Razgovarate li s Dodikom o koaliciji?

IZETBEGOVIĆ: Ne. SDA je svoje razgovore o koaliciji na državnom nivou  za ovaj mandat završila odavno i potvrdila  ih najnovijim  sporazumom sa S BiH, BPS i A SDA. Tim Sporazumom smo se obavezali podržati postojeći saziv Vijeća ministara i njegov Program rada.  Koalicija sa Savezom za promjene će biti stabilna sve dok je taj blok privržen stabilizaciji prilika u BiH i reformskom kursu Vijeća ministara.

OSLOBOĐENJE: Bili ste u Beogradu i najavili pravosudni angažman oko slučaja Nasera Orića: znate li nešto što javnosti nije poznato i šta zapravo Vi mislite – zašto “vrući” slučajevi godinama trunu po ladicama državnog Tužiteljstva pa kao direktnu posljedicu imamo prijetnje referendumom?

IZETBEGOVIĆ: Ono što znam o slučaju Orić jeste da je on za Zalazje suđen u Hagu, i oslobodjen. Pretpostavljam da neće moći odgovarati za istu inkriminaciju dva puta, pred dva različita suda, ali ako postoje novi dokazi i svjedočenja oni trebaju biti predočeni Sudu na odlučivanje. O drugim «vrućim slučajevima» kako ih vi nazivate, sve što mogu poručiti državnom Sudu i Tužiteljstvu jeste da  će stabilnost i budućnost Bosne i Hercegovine direktno zavisiti od spremnosti tužilaca i sudija da sude hrabro i nepristrasno.

OSLOBOĐENJE: Koliko će se novi veliki prijatelj BiH Aleksandar Vučić držati obećanja datog u Knez Mihajlovoj i zaista čuvati identičan odnos prema liderima iz RS-a?

IZETBEGOVIĆ: Vrijeme će pokazati.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close