Vrata NATO-a za BiH i dalje otvorena, ali…

NATO očekuje da bi BiH mogla da ispuni uslove za pokretanje Akcionog plana za članstvo (MAP) do septembra. Uslovi i standardi evroatlantskih integracija nisu nepremostivi za BiH, poručeno je u Briselu.

„Saveznici su spremni da aktiviraju Akcioni plan za članstvo BiH, čime bi se BiH približila i NATO i evroatlantskoj zajednici. Mi stojim pri našoj ponudi, ali samo je BiH ta koja može da „otključa“ MAP primjenom dogovora o nepokretnoj vojnoj imovini“, poručio je generalni sektretar NATO, Anders Fogh Rasmussen tokom sastanka sa članom Predsedništava BiH, Željkom Komšićem u Briselu.

Od kada je 2010. godine zvanično pozvana da se priključi Akcionom planu za članstvo, BiH do danas nije ispunila jedini preostali uslov, a to je rješavanje pitanja uknjižbe nepokretne odbrambene imovine. Hrvatski član Predsjedništva BiH, Željko Komšić je objašnjavajući zašto se to pitanje „ne kreće već godinama sa mrtve tačke“ naglasio da u BiH postoje „pravno-tehnički uslovi, ali ne i politički konsenzus“ da se postojeći zakoni primijene:

„BiH, po važećim propisima ima sve preduslove da tu vojnu imovinu uknjiži kao vlasništvo Ministarstva odbrane. Da stvar bude još apsurdnija, sve lokacije koje su proglašene perspektivnim i neophodnim Ministarstvu odbrane već se nalaze u posjedu Ministarstva. Nažalost postoji nešto što se zove politika, svijet i okolnosti u kojima živi i funkcioniše BiH, a to je neophodnost postizanja političkog konsenzusa između stranaka koje formiraju parlamentarnu većinu u BiH.“

Željko Komšić: U BiH ne postoji politički konsenzus

I dok generalni sekretar NATO-a poručuje da bi volio da što prije vidi primjenu MAP-a za BiH i ocjenjuje da „uslov za to nije nepremostiv za BiH“ Komšić dodaje:

„Nama je apsolutno jasan stav i generalnog sekretara i članica NATO-a da je ovo pitanje, zbog koga BiH ne može da krene dalje kada je riječ o MAP-u, zapravo mjera toga koliko je BiH sposobna da jedinstveno djeluje u određenim situacijama. Znamo da te 63 lokacije perspektivne vojne imovine nisu ključna stvar za NATO, ali postizanje političkog dogovora i realizacija tog uvjeta bila bi potvrda koliko smo mi spremni da kao zemlja funkcionišemo na način pouzdanog partnera za NATO.“

Bez prečica za BiH na putu ka EU i NATO

Uz ocjenu da je NATO posvećen stabilnosti i bezbjednosti čitavog regiona Zapadnog Balkana, kao i evroatlanstskim integracijama onih zemalja koje su izrazile želju za članstvom u Savezu, Rasmussen je pozvao BiH na šire reformske procese zarad prosperiteta zemlje:

„Napredak je neophodan i u drugim reformama odbrane, ali i širim demokratskim i ekonomskim reformama kako bi se rješavala pitanja kao što su jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije. Nedavni protesti u BiH poziv su naroda na reforme. To je glas koji politički lideri u BiH moraju da čuju i da sprovedu potrebne reforme.“

Rasmussen sa članovima Predsjedništva BiH tokom jedne od posjeta Sarajevu (arhivska fotografija)

Hrvatski član Predsjedništva BiH kaže da je i u slučaju integracija u EU i u NATO „stvar jasna“, a to je da neće biti „posebnog pristupa“ za BiH niti popuštanja kada je riječ o ispunjavanju zadatih standarda:

„Lejdi Ešton je tokom boravka u BiH na direkrno pitanje „da li će biti drugačijeg pristupa kada je riječ o putu BiH u EU?“ odgovorila direktno:„Naši standardi su, kada jer o BiH, već dovoljno sniženi i molimo vas da uradite ono na šta ste se obavezali“. Niti je rješenje pitanja vojne imovine veliki problem koji se ne može riješiti, niti je presuda Sejdić Finci nerješiva. Stvar je samo toga šta vas, kao čovjeka koji se nalazi u poziciji da odlučuje, vodi. Ako vas vodi budućnost BiH i bolji život građana onda ćete to i riješiti. Ako vodite prvenstveno računa da li ćete vi i vaša partija imati koristi od toga, onda to nećete riješiti jer imate pogrešan pristup postojanju političkog dogovora“, zaključio je Komšić u sjedištu NATO-a u Briselu.

Pored očekivanja da BiH prije septembra ove godine i sljedećeg samita NATO riješi pitanje vojne imovine i aktivira MAP, generalni sekretar NATO-a, Anders Fogh Rasussen, zahvalio se BiH na aktivnom doprinosu međunarodnoj bazbjednosnoj misiji u Avganistanu (ISAF) i na dodatnih 26 pripadnika vojne policije BiH koji su sa pripadnicima američke Nacinalne garde raspoređeni u Kandaharu.

Autorica: Marina Maksimović

Odgovorna urednica: Zorica Ilić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close