BiHPolitika

Vozače u FBiH kontroliše 71 stacionirani radar

Vozače u FBiH kontroliše 71 stacionirani radar, nabavka jednog uređaja košta oko 40.000 KM

 

Zvanični podaci kažu da je na području Federacije BiH postavljen 71 stacionirani radar koji svakodnevno bilježi prekoračenja brzine koja naprave nesavjesni vozači. Najviše stacioniranih radara ima na području Unsko-sanskog kantona, čak 22, dok ih je najmanje na području Posavskog kantona gdje je smješten samo jedan stacionirani radar u Orašju.

U ovaj broj nisu uračunati mobilni radari koji svakodnevno, uz najavu, bilježe prekršaje na različitim mjestima. Za Republiku Srpsku nema podataka o stacioniranim radarima, ali kako ističu iz MUP-a RS koriste veliki broj mobilnih radara.

Kako ističu iz MUP-ova oba entiteta, cilj radara je da vozači smanje brzinu i prilagode vožnju ograničenju brzine, što u većini i uspijeva. Također, ističu kako je evidentan i smanjen broj nesreća na dionicama gdje su stacionirani radari. Ipak, u dijelovima gdje se radari pojave nenajavljeno, bilježe se različiti prekršaji.

U Binježevu kod Sarajeva najviše prekršaja

Kantonu Sarajevo postoji devet stacioniranih radara.

“Postavljanje radara na području KS znatno utječe na smanjenje činjenja prekršaja, kao i broja saobraćajnih nezgoda, što je evidentno i na osnovu statističkih pokazatelja. Daleko najveći broj prekršaja je zabilježen na magistralnog putu M-17 u mjestu Binježevo, općina Hadžići. Radari se postavljaju na lokacijama, na kojima je evidentiran veći broj prekršaja i saobraćajnih nezgoda”, kazali su nam iz Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a KS.

Nabavka jednog radarskog uređaja, sa pratećom opremom, košta minimalno 40.000 KM, a MUP KS je u “Elaboratu o proširenju stacionarnih radarskih uređaja u KS” planirao nabavku još šest ovakvih uređaja i 17 kućišta koji bi bili postavljeni na utvrđenim lokalitetima s ciljem, kako preventivnog, tako i represivnog djelovanja na vozače koji upravljajući vozilima čine prekršaje prekoračenja dozvoljene brzine.

“S tim u vezi, od mjeseca oktobra 2016. godine do danas izvršena je nabavka tri nova stacionarna radara koja su postavljena u postojeća kućišta na području KS, te trenutno MUP KS raspolaže sa osam stacionarnih radara sa devet kućišta, te četiri mobilna radara”, kazali su nam iz MUP-a KS.

Kanton Sarajevo:
Ulica Zmaja od Bosne, “Kampus”
Ulica Zmaja od Bosne, kod ekonomske škole
Ulica Džemala Bijedića, ispod Stupske petlje
Bulevar Meše Selimovića, kod RTV doma
M-17 Binježevo
A-1 Visoko-Sarajevo, Malešići
Bulevar Meše Selimovića, Otoka
Ulica Kurta Schorka, Dobrinja

 

U USK “divljaju” vozači sa stranim tablicama

Unsko-sanskom kantonu postoje 22 stacionirana radara, što i ne čudi jer su glavna ruta za strance i turiste iz regije. Upravo su stranci i najčešći prekršitelji. Prema službenim podacima koje je Klix.ba ranije dobio u MUP-u USK, radarski sistemi u 2016. godini registrovali su 145.183 prekršaja prekoračenja brzine. Od tog broja, čak 109.388 prekršaja (75 posto) počinili su vozači sa stranim tablicama.

Veliki broj prekršaja počinjen je na relaciji od Bihaća prema Jajcu.

USK
M-4.2 Velika Kladuša (ul. Ibrahima Mržljaka-kod škole, u naselju Polje)
M-4.2 Cazin (Huremagići-kod BP “Euro Jet”)
M-4.2 Cazin (Kličić-kod supermarketa “Alinea”)
M-4.2 Cazin (Ćuprija-kod BP “Ina”)
M-4.2 Cazin (Ostrožac, kod škole)
M-4.2 Bihać, ulica Dr.Irfana Ljubljankića
M-5 Bihać, ulica Jablanska
M-5 Bihać, naselje Jasika (kod restorana “Stari mlin”)
M-5 Ulica Hasan paše Predojevića, kod BP “Petrol Prođić
M-5 Ulica Bedem, kod autobuskog stajališta
M-5 Naselje Ripač, kod BP Energopetrol
M-5 Bosanski Petrovac, kod BP Energopetrol
M-5 Ključ, kod BP “Čavkunović”
M-5 U naselju Pudin Han
M-5 U naselju Velečevo
M-14 Bihać, ulica Jablanska, kod marketa “Neli”
M-14 Bihać, u naselju Kostela
M-14 Bosanska Krupa, u naselju Ljusina
M-14 Bosanska Krupa, u ulici Bihaćka
M-14 Bosanska Krupa, u ulici Radnička
M-15 Sanski Most, naselje Podbriježje, kod restorana “La Mirage”
M-15 Sanski Most, u naselju Tomina, kod TC “Jasi Komerc”…

 

Problem naplate kazni

Tuzlanskom kantonu i dalje je stacioniran samo jedan radar (M-4 Raskrsnica Obala Zmaja od Bosne i Musala), kao i na području Posavskog kantona (M-1.8 Orašje – kod tržnog centra “Bingo”).

“Stacionarni radar koji je postavljen na magistralnoj cesti M 1.8 u Orašju bilježi najveći broj prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja u naseljenom mjestu. Broj prekršaja je doista najviše zabilježen na istoj cesti kojom se najčešće kreću strani državljani pa postoji veliki problem naplate kazni za počinjene prekršaje”, rekao nam je Josip Dominković, glasnogovornik MUP-a PK.

Šest radara u ZDK

Na području Zeničko-dobojskog kantona ima šest ovakvih radara. I u ovom kantonu su skoro duplo više prekoračenja brzine napravili strani vozači nego domaći. Stacionarni radari instalirani na magistralnim putevima na području ZDK su u 2016. godini evidentirali ukupno 17.414 prekršaja koje su počinili vozači vozila sa bh. registarskim tablama, dok su 32.227 prekršaja počinili vozači vozila stranih registarskih oznaka.

ZDK
M-17 Donja Vraca (općina Zenica)
M-17 Brankovići (općina Žepče)
M-17 Misurići (općina Maglaj)
M-17 Šije (općina Tešanj)
M-17 Pečuj (općina Zenica)
M-4 Žabljak (općina Usora)

Stranci i državljani susjednih zemalja najčešće koriste ceste u Zapadnohercegovačkom kantonugdje ima 12 stacioniranih radara.

ZHK
M-6 Sovići, zaseok Lukavci (općina Grude)
M-6 Ulica dr.Franje Tuđmana, Grude
M-6 Prispa, Grude
M-6 Klobuk, skretanje za osnovnu školu
M-6 Vitina, pored osnovne škole
M-6 Donji Radišići (pored autopraonice “Medić”)
M-6 Studenci, pored osnovne škole
M-6.1 Dobrič, općina Široki Brijeg
M-6.1 Rastovača, općina Posušje
M-6.1 Kočerin, kod osnovne škole
M-6.1 Trn, kod mosta na rijeci Ugrovači
M-6.1 Knešpolje, kod svadbenog salona “Sunce”

Hercegovačko-neretvanskom kantonu postoje samo dva stacionirana radara u Mostaru (Ulica Kralja Tomislava i NGM), kao i u BPK gdje su dva radara smještena u Goraždu (M-20 kod Donjeg mosta i ulica 31. Drinske brigade). Međutim, veliki je broj mobilnih radara koji su smješteni nakon skoro svakog tunela.

Na području Brčko distrikta postoje četiri u gradu Brčko.

Brčko-Lončari, ulica Dejtonska
Brčko-Bijeljina, ulica Bijeljinska
Brčko-Čelić, ulica Nikole Tesle
Brčko-Cerik, “Malezijski put”

 

Mobilni radari u RS-u

Republici Srpskoj praksa je da se koriste mobilni radari. Kako su nam rekli iz Odjeljenja za odnose s javnošću, tokom proteklog mjeseca MUPRS je proveo 14-dnevnu akciju pojačane kontrole u saobraćaju i zbog neprilagođene brzine sankcionisano je 9.160 vozača od 14.930 koliko ih je kontrolisano. Najviše ih je vozilo 10 do 20 kilometara na sat preko dozvoljene brzine (76,35 posto), dok ih je 5,64 posto vozilo 30 kilometara na sat preko propisane brzine. Ukupno je izdat 12.121 prekršajni nalog.

 

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close