Vojni penzioneri FBiH: Tražimo azil u šezdesetoj

Savez udruženja vojnih penzionera FBiH najvjerovatnije će se pridružiti penzionerima ovog entiteta u protestima, zakazanim za 24. septembar pred zgradom Vlade Federacije, kazao nam je jučer predsjednik Saveza Ahmed Kulenović.

(Oslobođenje)

– I oni su obespravljeni kao i mi, dodao je Kulenović, ne želeći komentarisati otvoreno pismo Živka Budimira, predsjednika FBiH, o tome zašto Hrvati na sjednici federalnog Parlamenta nisu povukli pitanje vitalnog nacionalnog interesa pri usvajanju Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, kratko konstatujući da je izborna utrka već počela.

Hrvati iz SDP-a

Iz Saveza su se oglasili i saopštenjem, u kojem navode da je pomenuti zakon pripremljen i donesen na krajnje nekorektan način i bez mogućnosti da u njegovom kreiranju učestvuju relevantni činioci.

– U pripremi Zakona su učestvovali prvenstveno federalno Ministarstvo branitelja, koje uopšte nije kompetentno za rješavanje ovog problema, kao i udruženja koja uopšte ne bi trebala da učestvuju niti tretiraju tu problematiku. Dakle, Zakon su pripremili i izradili organi i udruženja kojih se on uopšte ne tiče, smatraju u Savezu.

Predsjednik Udruge HVO-a Kantona Sarajevo Zdenko Marković smatra da nije bilo načina za povlačenje vitalnog nacionalnog interesa, imajući u vidu da su Hrvati iz SDP-a podržali Zakon.

– Svi su dobili manja primanja i svi su nezadovoljni. Otvoreno pismo samo je način promocije Budimirove stranke. Ako se sjetimo, oba HDZ-a su bila protiv usvajanja zakona, dok su HSP i SBB bili za njegovo usvajanje. Moj komšija Zijo dobio je umjesto 1.100 KM, penziju od 500 maraka, a ni žena ni dvoje djece nisu zaposleni. Sad ćemo u Sarajevu imati još deset do 15 tisuća ljudi koji će roviti po kontejnerima. Mislim da prosvjedi nisu rješenje, jer ja se nisam borio za razgradnju države. Moramo sačekati rješenje Ustavnog suda FBiH, pa onda pokušati riješiti probleme u Parlamentu, istakao je Marković.

Marković je podsjetio kako je SDPBiH sa Zakonom o povoljnijem penzionisanju otvorio Pandorinu kutiju.

– Ti koji su uvedeni u pravo nikad nisu tražili mirovinu. To je samo stvaranje dijela glasačkog tijela i ugrožavanje cijele jedne populacije. Evo, ugasit ću sve mobitele, ali valja mi platiti režije od smanjenih primanja, napomenuo je Marković.

Predsjednik Zajednice županijskih udruga HVO-a Petar Blažević istakao je kako je sva bivša vojska u Federaciji, uključujući obje komponente, svedena na prosjački štap.

– Svima su umanjene mirovine od 30, 50, pa i više procenata. Zajednica udruga HVO-a i Savez udruženja vojnih penzionera rade skupa, a očekujemo da bi Ustavni sud FBiH po našim i po apelaciji Živka Budimira mogao da se oglasi do kraja ovog mjeseca. Nama je svima po šezdeset godina i dovedeni smo do toga da tražimo azil i gledamo gdje ići odavde. A kuda smo prispjeli u tim godinama, pita se Blažević.

Ni elementarnog znanja

Blažević je istakao kako podrška Udruženju i Stranci penzionera FBiH u protestima neće izostati, a ukoliko se odluče izaći na ulice i u Mostaru, priključiće im se bivši pripadnici HVO-a.

Iz Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH smatraju da su strane koje su učestvovale u izradi Zakona potpuno nekompetentne, bez dovoljno znanja i iskustva i poznavanja elementarnih znanja iz vojne struke, ratnog prava, međunarodnih normi, standarda, propisa i konvencija.

– Ovaj savez je uvijek nudio i nudi pravilna rješenja u duhu Ustava, zakona, međunarodnih konvencija, ali nadležni su to u startu odbijali, ignorisali, bez obzira na posljedice koje će sigurno uslijediti. Savez očekuje od najrelevantnije institucije u Federaciji, Ustavnog suda FBiH, da donese odgovarajuću odluku u predmetu ocjene ustavnosti pomenutog zakona u skladu sa pravnim normama i međunarodnim aktima, zaključili su u Savezu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close