Voćar-piramida pokreće program zasada i otkupa konzumne maline i šljive

Za 2014. i 2015. godinu Voćar-piramida d.o.o. Visoko je pokrenuo dva nova programa i to jedan program podizanja zasada i otkupa konzumne maline, dok je drugi program podizanja zasada šljive za sušenje.

Program podizanja zasada i otkupa konzumne maline

Tokom 2014. Voćar-piramida je dobio ugovor za izvoz svježe maline sorte Tulameen na Evropsko tržište. Tim povodom je pokrenut projekat za podizanje zasada ove sorte maline.

Pored toga što je visoki proizvođač, ova sorta i način uzgoja ima još niz prednosti:

– Period vegetacije je dobro prilagođen našim klimatskim uslovima. Cvjeta neposredno poslije Vilameta i Mikera što ga čini bezbjednim kod proljetnih mrazeva.
– Pošto se koristi u svježem obliku, cijene su mu visoke i konstantne svake godine. Do sada cijena nije padala ispod KM 3.50-4.00/kg.
– Plasira se na tržište u svježem stanju i plačanje je neposredno poslije isporuke. Osim prodaje u svježem stanju, podoban je i za smrazavanje kao i druge maline koje se koriste u industriji (Vilamet, Miker, Polka…)

Voćar-piramida je pokrenula i program kooperanata, a unarednom periodu planira i formiranje matičnog zasada u kojem će se proizvodit sadni material ove sorte i obezbjeđivat kooperantima. Kao sastavni dio priprema za ovaj program, firma je nabavila tri kombi hladnjače koje su neophodne pri preuzimanju plodova od proizvođača, hladnjaču sa 18 paletnih mjesta za prevoz do kupaca u zemljama EU.

Program podizanja zasada i otkupa šljive za sušenje

Budući da ne postoje prerađivački kapaciteti za voće, došlo je do stagnacije razvoja voćarstva na našem području. To je jedan od razloga da Voćar-piramida odluči pokretanje programa za sušenje šljive. U fazi je izgradnja hale i već je instaliran jedan, a drugi tunel je u fazi izrade.

Radi se o modernoj verziji tunela za sušenje što omoguča sušenje i drugih kultura, kao što su jabuke, kajsije, sve vrste gljiva, povrća i ljeko-bilja. Kapacitet sušenja je 12 tona na dan.

Povodom ovog programa, firma planira podizanje zasada šljive u našoj i susjednim općinama.

Tim povodom pozivamo sve zainteresirane općine i individualne proizvođače da nam se jave oko dogovora za ovaj program.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close