VM spava: Početkom naredne godine stižu novi minusi iz Brisela

Novi talas poplava u Bosni i Hercegovini donio je probleme građanima, ali i potvrdu da u našoj zemlji teško šta funkcionira, piše novinska agencija Patria. Iako su vlasti prije nekoliko mjeseci obećale da neće ići na godišnje odmore, nove nevolje zadesile su BiH upravo u vrijeme kolektivnih godišnjih odmora. Vijeće ministara bukvalno spava, a analitičari upozoravaju da nas početkom naredne godine očekuju novi minusi iz Brisela.

Almir Terzić, analitičar u izjavi za NAP kaže da je na donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju jasno rečeno da BiH mora uspostaviti efikasan mehanizam zaštite i prevencije u kriznim situacijama od kojih su poplave ocijenjene kao jedan od prioriteta.

“Početkom naredne godine će se izvršiti analiza urađenog. Mislim da ćemo ponovno imati situaciju gdje ćemo dobiti minus iz Brisela da nismo dovoljno uradili na tom putu. Sve ukazuje na to da sistem odlučivanja, odnosno odgovornosti u BiH još uvijek je nepoznanica za zvaničnike”, kaže Terzić.

Vijeće ministara BiH već je u nekoliko navrata zatražilo informaciju o funkcioniranju korodinacijskog tijela, ali je jasno da nikada ništa po tom pitanju nije urađeno.

“Vijeće ministara je imalo obavezu da uspostavi efikasan mehanizam koji će, s obzirom da se radi o kriznim situacijama. Ovdje se ne govori o podjeljenim nadležnostima i sistemima koji se odnosi na entitet ili kantone, radi se o zajedničkoj nesreći koja je zadesila sve građane BiH”, dodao je Terzić.

Vlasti BiH potpuno su zakazale u sistemu donošenja odluke koja bi značila uspostavu efikasnijeg mehanizma odgovora na krizne situacije u BiH.

“Za to su najbolji dokaz najnovija dešavanja vezana za poplave u BiH gdje je stanovnišvo u velikom dijelu FBiH i RS koje je ponovo pogođeno poplavama prepuštno samo sebi. To posebno ističem i još je gore, a odražava se na sveukupno stanje s obzirom da je vrijeme kolektivnih godišnjih odmora”,  dodao je Terzić.

NAP.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close