Vladi FBiH uskraćeno pravo nad imovinom “Luke Šibenik”!

Sud odbio zahtjev “Šipad Export-Importa”

 

Zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda Šibenik sredinom prošlog mjeseca odbio je zahtjev “Šipad Export-Importa”, firme sa 66-postotnim kapitalom Vlade FBiH, za uknjižbu prava vlasništva nad imovinom „Luke Šibenik”, saznaje “Dnevni avaz”.

Time je dodatno produžena višegodišnja trakavica s uknjižbom imovine ovog preduzeća vrijedne više od 100 miliona eura, a koja se smatra imovinom FBiH.

Država gubitnik

“Šipad Export-Import”, naime, po nalogu Vlade FBiH, podnio je 3. juna putem advokatice Sanje Reljić Općinskom sudu Šibenik zahtjev za uknjižbu imovine „Luke” smatrajući se pravnim nasljednikom. No, Sud je ovaj zahtjev odbio.

Vršilac dužnosti direktora “Šipad Export-Importa” Alija Dautović izjavio je za “Avaz” da još nije dobio zvanično rješenje Suda te da je trenutno ova informacija za njega nezvanična.

alija-dautovic-sipad-export

Dautović: Moramo ići dalje 

– Kada dobijemo rješenje, vidjet ćemo šta ćemo dalje. Naravno, imaju pravni lijekovi i mi moramo ići dalje. Svakako, odugovlačenje ovog spora ide na štetu Federacije, jer je FBiH većinski vlasnik “Šipad Export-Importa”. Što se više gubi na vremenu, to država gubi na sredstvima – kazao je on.

Podsjetio je na činjenicu da je Vlada pokrenula aktivnosti za povrat imovine u „Luci Šibenik” nakon što se došlo do saznanja da je privatna firma Esada Ćeske “Šipad d. d.“ uknjižila tu imovinu. Nakon toga je angažirano i Federalno pravobranilaštvo pa je, ističe on, sve poništeno i vraćeno na prvobitno stanje.

Ćesko, pak, za “Avaz” tvrdi da rješenje Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda Šibenik dodatno ide u prilog činjenici da “Šipad Export-Import” nije pravni sljedbenik imovine u „Luci Šibenik”.

Pravosnažna presuda

Dodao je da je i pravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu od 31. januara 2007. godine utvrđeno da “Šipad Export-Import” ne raspolaže imovinom u Hrvatskoj, pa samim time ni nekretninom u Šibeniku.

esad-cesko

Ćesko: Federacija nije nasljednik

– Dakle, postoje sudska rješenja da to nije bila njihova imovina, pa kako bi onda mogla biti imovina Federacije – upitao je Ćesko.

Sudski sporovi

Između “Šipad Export-Importa” i Ćeske vodi se više sudskih postupaka po osnovu prava vlasništva i prava na nadoknadu za korištenje poslovnih prostora.

rjesenje-sibenik-luka

Faksimil sudskog rješenja

– Niko iz vlasti ne radi u općem interesu da imovina u Hrvatskoj i u drugim zemljama bude vraćena bh. firmama. Ovdje su ljudi koji sjede na dvije stolice te koji tako dezavuiraju i javnost i građane – poručuje Ćesko.

 

Autor: A. DUČIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close