Općine BiHPolitika

Vlada ZDK sufinansira projekte jačanja kompetencija i samozapošljavanja mladih

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je novčana sredstva za dva projekta koji su usmjereni ka jačanju kompetencija odnosno poticanju samozapošljavanja mladih osoba.

Privrednoj komori ZDK odobreno je 30.000 KM za sufinansiranje druge faze projekta “Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja u ZDK”, dok je Općini Kakanj odobreno 25.000 KM kao učešće Zeničko-dobojskog kantona u sufinansiranju realizacije projekta samozapošljavanja “Pokreni svoj posao u Kaknju”.

Projekt “Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja u ZDK” kantonalna Privredna komora implementira u okviru Programa “Prilika Plus” podržanog i sufinansiranog od Vlade Švicarske. U 2017. godini, u kojoj je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice učestvovalo u sufinansiranju projekta sa 27.000 KM, obuku je završilo ukupno 60 mladih osoba, i to 20 za zvanje certificirani zavarivač, deset za zvanje CNC programer i operater i 30 za zvanje šivač.

Nakon završene obuke posao je dobilo 57 osoba. U drugu fazu projekta koja se implementira u ovoj godini, pored institucija ZDK, bit će uključene srednje škole iz Zenice i Zavidovića, Metalurški institut Kemal Kapetanović te kompanije iz metaloprerađivačkog sektora i sektora tekstila, kože i obuće sa područja ZDK.

Projekt “Pokreni svoj posao u Kaknju”, za koji je Općina Kakanj izdvojila 120.000 KM, usmjeren je ka poticanju samozapošljavanja mladih nezaposlenih osoba koje imaju poslovne ideje i predispozicije da kroz pokretanje vlastitog posla riješe svoj radno-pravni status.

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu poticaja, objavljen u mjesecu martu, bit će otvoren do utroška raspoloživih sredstava, a najduže do 30. novembra 2018. godine. Poticajna sredstva namijenjena su za refundaciju obaveznih doprinosa za PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za period od 24 mjeseca te sufinansiranje troškova pokretanja registrovane djelatnosti – nabavku mašina, opreme i repromaterijala u iznosu do 3.000 KM.

Korisnici su obavezni registriranu djelatnost održavati najmanje 24 mjeseca. Prvi ciklus projekta “Pokreni svoj posao u Kaknju” realiziran je u maju ove godine, a Općina Kakanj je već zaključila ugovore sa devet odabranih korisnika, saopćeno je iz Press službe ZDK.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close