PolitikaZDK

Vlada ZDK pripremila Akcioni plan za izvršenje presuda, …

Vlada ZDK pripremila Akcioni plan za izvršenje presuda, a dogodine će planirati sredstva za prijateljske nagodbe

Ukupne obaveze Zeničko-dobojskog kantona po osnovu pravosnažnih izvršnihpresuda po tužbama zaposlenih u ovom kantonu iznose 155 miliona KM, a taj dugsa zateznim kamatama narastao je na 300 miliona – izjavio je ministar finansijaZeničko-dobojskog kantona Josip Lovrić.

Komentirajući mirni protest grupe aplikanata u Zenici, Lovrić je kazao daje to problem koji je zatekao Vladu ZDK te da se vode aktivnosti na iznalaženjurješenja prihvatljivog za obje strane.

“Nakon niza sastanaka, Vlada je na sjednici 31. oktobra donijelageneralne mjere koje je naložio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, a uskladu s mjerama donijeli smo Akcioni plan sa rokom izvršenja od 22 godine. Poovom planu, ZDK će u naredne 22 godine isplaćivati godišnje 13 miliona KM naime izvršnih sudskih presuda. Također, u budžetu za 2020. godinu ćemo planiratisredstva za prijateljske nagodbe i u toku je priprema javnog poziva”,kazao je Lovrić.

On je podsjetio da je ZDK ove godine za izvršne presude isplatio 1,6miliona KM. Pored toga, u budžetu za 2019. planirano je 3,5 miliona KM zaisplatu po presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, od čega je poosnovu nematerijalne štete i sudskih troškova već isplaćeno 500.000 KM, apreostali iznos nije isplaćen zbog “tehničkog problema”. Naime, sud uStrazburu je naložio da se isplati nematerijalna šteta te izvrše presudedomaćih sudova, s tim da se novac mora isplatiti na račune advokata koji suzastupali aplikante pred bh. sudovima.

“Međutim, mi smo od aplikanata dobili otkazivanje punomoći timadvokatima koji su ih zastupali pred domaćim sudovima, tako da smo u ovomtrenutku došli u problem da ne znamo kome da isplatimo taj novac i na čijiračun. Bilo koje jednostrano otkazivanje punomoći bez odluke suda nijepravovaljano i to je stav Kantonalnog pravobranilaštva”, kazao je Lovrić.

Ministarstvo finansija o svemu ovome priprema informaciju koju će u petakrazmatrati i zauzeti stav Vlada ZDK, vodeći računa da izvršavanjem presuda nesmije ugroziti ustavne funkcije i život u ovom kantonu.

Lovrić podsjeća da je Ministarstvo finansija održalo niz sastanaka saaplikantima – prvi 25. oktobra, a potom 8. novembra kada je primio 17aplikanata, dok su na sastanak održan u prošlu srijedu, 13. novembra, došlisamo advokati koji su zastupali aplikante pred domaćim sudovima, ali ne i aplikantii advokati iz Strazbura, koji su danas održali mirno okupljanje.

“Dugo godina se taj problem odugovlačio i nije se riješio. Ova vladase uhvatila s tim u koštac i pokušava da nađe rješenje, međutim i ovog putaapelujem i na aplikante i advokate, koji su zastupali pred domaćim sudovima iStrazburu, da pokušamo naći rješenje”, poručio je Lovrić.

Pres služba ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close