PolitikaZDK

Vlada ZDK podržava inicijativu da se nacionalne ustanove kulture proglase društvima od posebnog značaja

Vlada ZDK podržava inicijativu da se nacionalne ustanove kulture proglase društvima od posebnog značaja

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić primio je u svom uredudelegaciju Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” i Bošnjačkezajednice kulture “Preporod”, koju su predvodili predsjednici dr.Nikola Čiča i prof.dr. Sanjin Kodrić. Sastanku su prisustvovali ministar zaobrazovanje, nauku, kulturu i sport prof.dr. Spahija Kozlić i ministarfinansija Josip Lovrić.

“Napredak” i “Preporod” osnovani su početkom 20.stoljeća i uz druga dva nacionalna kulturna društva, srpsku“Prosvjetu” i jevrejsku “La Benevolenciju”, najstarije su itemeljne ustanove kulture Hrvata i Bošnjaka, koje su u 120 godina postojanja, smalim prekidima u radu u bivšoj državi, ostavile dubok trag, posebno u periodunakon agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednici “Napretka” i “Preporoda” su istakli kakoova društva sve teže funkcioniraju, jer nemaju stabilan izvor finansiranja, teda su s tim ciljem pokrenuli inicijativu da se posebnim zakonom na nivouFederacije BiH regulira status i finansiranje četiri nacionalna kulturnadruštva, kao institucija kulture od posebnog značaja. Do tada, traže odinstitucija FBiH i kantona, uključujući i Zeničko-dobojski, da povećajuizdvajanja već u narednoj godini, kako bi se osigurala sredstva za redovan radkao i projekte od značaja za očuvanje programskih aktivnosti društava.

Ministar Kozlić je podržao inicijativu da se ove ustanove proglasedruštvima od posebnog značaja i uvrste kao posebna budžetska stavka, po modeluizdvajanja za vjerske zajednice. Naveo je kako su izdvajanja za kulturu iizdavaštvo u ZDK-u nedostatna, ali da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku,kulturu i sport ZDK preraspodjelama i uštedama na drugim stavkama uspjelouvrstiti u budžet dva projekta BZK “Preporod” ibožićne aktivnosti HKD “Napredak” u Zenici i Žepču.

Premijer Ganić se složio da se nacionalna udruženja zbog njihovog značajane mogu tretirati jednako kao i druga udruženja, obećavši da će Vlada sagledatimogućnosti da se za ove ustanove dogodine povećaju finansijska izdvajanja, alikroz projekte i unutrašnje preraspodjele, jer je izrada Budžeta za 2020. godinuu završnoj fazi.

Press služba ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close