Vlada SDP – SDA: Za 3,5 godina građane direktno zadužili za milijardu maraka!

U posljednjem mjesecu svog mandata, septembru, Federalna vlada SDP – SDA građane FBiH će emisijom vrijednosnih papira zadužiti za dodatnih 160 miliona KM.

Krpljenje rupa

Na tragu ove odluke Federalno ministarstvo finansija je u ponedjeljak objavilo javni poziv “investitorima” da se prijave na aukciju Sarajevske berze koja će biti održana 2. septembra. Na ovoj aukciji planirana je emisija obveznica od 50 miliona KM s rokom dospijeća od pet godina. Nakon nje će uslijediti druge.

Tabela o izdatim vrijednosnim papirima

Odluke o novom zaduženju države za ukupno 160 miliona KM objavljene su u posljednjem broju “Službenih novina Federacije”. Ova informacija, sama po sebi, dovoljno govori da Vlada kojom kormilari premijer Nermin Nikšić (SDP) nezaustavljivo srlja u ambis, s obzirom na to da je nebrojeno puta zadužila porezne obveznike ovom metodom.

A da od Vladinih obveznica privreda u Federaciji nema nikakve koristi, govore podaci iz Ministarstva finansija FBiH o tome da ih uglavnom kupuju banke, i to one koje su u stranom vlasništvu.

Prema podacima iz Ministarstva, Nikšićeva vlada samo ove godine je svoje građane emisijom vrijednosnih papira zadužila za nevjerovatnih 290 miliona KM.

Faksimil posljednje odluke u „Službenim novinama“

Ova sredstva, pokazala je praksa, uglavnom su korištena za krpljenje budžetskih rupa, a nije isključeno da su poslužila i za pokrivanje nezakonitog uzimanja narodnih para s namjenskih računa.

Stanje duga

Također, Federalno ministarstvo finansija objavilo je informaciju o stanju ukupnog nedospjelog duga Federacije po izdatim trezorskim zapisima i obveznicima do 1. jula ove godine, koji je iznosio čak 791,7 miliona KM.

290 miliona KM – emisija vrijednosnih papira u ovoj godini
791,7 miliona KM iznosio nedospjeli dug do 1. jula
50 miliona KM – planirana emisija obveznica za 2. septembar

Ako se ovom iznosu doda još 160 miliona KM proisteklih iz posljednjih odluka, Federacija je, prema odlukama Nikšićeve vlade, samo po ovom osnovu, za tri i po godine mandata zadužena za 951,1 milion, odnosno skoro milijardu KM!

Autor: A. DUČIĆ – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close