Vlada Japana donirala rendgen aparat i ambulantno vozilo Domu zdravlja Vareš

U Varešu je jučer, dana 21. siječnja, boravio veleposlanik Japana u BiH Hideo Yamazuki u povodu službene primopredaje donacije Domu zdravlja Vareš, a Vlada Japana donirala je ovoj ustanovi novi rendgen aparat i novo ambulantno vozilo.

Domaćin susreta bio je direktor Doma zdravlja Vareš prim. dr. Anto Jelić koji je u pozdravnom obraćanju kazao da će ove vrijedne donacije uvelike doprinijeti unapređenju pružanja zdravstvenih usluga pacijentima u Varešu. “Pomaganje japanske vlade i japanskog naroda drugim narodima uvijek bilo nesebično i neupitno”, istaknuo je dr. Jelić te izrazio zahvalnost za iskazanu humanost. Ceremoniji je nazočila i riječi zahvale japanskom veleposlanstvu u BiH uputila i ministrica zdravstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantona prim. dr. Senka Balorda-Imamović, istaknuvši da Vlada kantona već duže vrijeme ima jako dobru suradnju s ovim veleposlanstvom.

Načelnik općine Vareš Avdija Kovačević pridružio se ranije izrečenim zahvalama, te u ime građana općine Vareš izrazio uvjerenje u nastavak dobre suradnje s narodom Japana i njegovim predstavnicima u BiH.

Na koncu, obratio se veleposlanik Hideo Yamazuki. Prema njegovim riječima, u sklopu programa za tzv. temeljne projekte Vlada Japana izdvojila je 89.278 eura za rendgen aparat i ambulantno vozilo ovoj ustanovi. “Projekti u oblasti zdravstva stavljeni su u vrh prioriteta kada je u pitanju pomoć koju Vlada Japana pruža u Bosni i Hercegovini”, istaknuo je veleposlanik i dodao da je Vlada Japana do danas donirala više od 50 milijuna eura za obnovu i opremanje ustanova primarne zdravstvene zaštite diljem Bosne i Hercegovine.

Dom zdravlja Vareš koji pruža primarnu zdravstvenu zaštitu za oko 10 tisuća stanovnika ove općine dosad je raspolagao rendgen aparatom starim više od 40 godina koji je uslijed dotrajalosti i većeg stupnja zračenja predstavljao potencijalnu opasnost kako za pacijente tako i za medicinsko osoblje. Sada se može pohvaliti novim aparatom japanske tvrtke Shimatzu, jednog od vodećih proizvođača medicinske opreme u svijetu, kao i novim vozilom za prijevoz pacijenata do 75 km udaljene Kantonalne bolnice u Zenici.

Veleposlanik Yamazuki zaključio je riječima: “Nadam se da će ovaj projekt pridonijeti unapređenju uvjeta rada i podizanju kvalitete usluga u Domu zdravlja Vareš te da će se, uz dobro održavanje, još dugo godina služiti svojoj svrsi, i nadam se da će ostati upamćen kao simbol prijateljstva između Japana i Bosne i Hercegovine.”.

www.magazinplus.eu – Općina Vareš, Mladenko Marijanović

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close