BiHPolitika

Vlada Federacije sa 30 hiljada KM pomogla “Sarajevo Business Forum” koji organizuje privatna BBI Banka!?

KAD ČASTI FADIL NOVALIĆ: Vlada Federacije sa 30 hiljada KM pomogla “Sarajevo Business Forum” koji organizuje privatna BBI Banka!?

Prošle nedjelje je Vlada Japana sa 230 hiljada maraka odlučila pomoći obnovi i izgradnji dvije, ruševne, neuslovne  škole, jedne u Zavidovićima, druge u Gračanici. Obje škole su, dakle, u Federaciji BiH

(slobodna-bosna.ba)

Samo za ovaj program, usmjeren na obrazovanje, edukaciju… japanska Vlada je u posljednje dvije decenije potrošila 35 miliona maraka. Inače, ukupna poslijeratna pomoć Japana Bosni i Hercegovini odavno je premašila cifru od milijardu dolara. 

 

O novoj pomoći japanskih prijatelja mediji su izvijestili šturo, jer japanski donatori ne vole svoje dobročinstvo reklamirati i pratiti medijskim spektaklima.

 

 

Istovremeno, o tome mediji ništa nisu zucnuli, niti slova napisali, Vlada Federacije BiH, dakle entiteta u kojem Japanci milionima maraka grade nove i popravljaju stare škole, iz svoje “tekuće rezerve” izdvaja 30 hiljada maraka “u svrhu sufinansiranja organizovanja 8. Međunarodne investicijske konferencije – Sarajevo Business forum 2017”.

 

Zašto Vlada Federacije, koja se panično zadužuje kod banaka širom svijeta da bi sačuvala financijsku stabilnost u entitetu, financijski pomaže manifestaciju koju organizira jedna privatna, multinacionalna Banka, Bosnia Bank International? Uostalom, pokrovitelj “Sarajevo Business Foruma” nije entitetska Vlada, nego Predsjedništvo BiH.

Zbog čega i druge dvije stranke koje čine vladajuću koaliciju, Hrvatska demokratska zajednica i Savez za bolju budućnost, ne bi tražile (i dobile) da Vlada Federacije financijski pomogne manifestacije koje su njima programski bliske? Poput, recimo,  glamurozne proslave hiljadu brojeva magazina “Azra”, ili “Večernjakovog pečata” koje, također, poput “Business Foruma”, okupljaju najveće zvijezde, političare, biznismene iz BiH, regije i svijeta?!

 

Prije četiri godine, kada su poplave poharale gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu, a Japan bila prva država koja je priskočila u pomoć, tadašnji ambasador u BiH Hideo Yamazaki je, neubičajeno za diplomatu, a pri tom i Japanca, ozlojeđeno poručio lokalnim vlastima: “Od političara se, također, očekuje da razmisle koji je najbolji način da se utrošak javnih prihoda iskoristi za dobrobit građana. Samo kada se ovi uvjeti ispune, Japan će biti u prilici pomoći.”

 

Uvjeti se, očito, vidljivo je to iz drske, potpuno privatne financijske injekcije Vlade Federacije u korist privatne banke, nisu ispunili, ali, eto, Japan nekim čudom, još uvijek ne odustaje od pomaganja. Vlada Federacije, za razliku od kolega iz Dodikovog entiteta, eto, ne uništava banke, nego im financijski pomaže u njihovim (uglavnom, beskorisnim) projektima!

 

(S.B.)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close