BiHPolitika

Vlada Federacije radi isključivo u interesu krupnog kapitala

Nakon Prijedora, i u Sarajevu je održana tribina “Trenutak istine“, na kojoj su predstavnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Foruma sindikalnih aktivista/aktivistica SDP BiH (FSA), upoznali okupljene sa najavljenim izmjenama i dopunama Zakona u radu u Federaciji BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Na tribini je poručeno da su najavljene izmjene više primjerene radnom zakonodavstvu nekih diktatura, jer zakon ruši elementarne postulate, pravna načela i pravni princip po kojem se najpovoljniji pravni propis i primjenjuje. Ovim potezom je Vlada još jednom ponizila radnike i od njih želi napraviti radničku sirotinju.

– Opasan je trend što se pored Zakona o radu pokušava narušiti značaj kolektivnog ugovora i uopšte socijalni dijalog bez kojeg se ne može očekivati zaštita radnika i radnica – navela je Emina Abrahamsdotter, predsjednica FSA.

I ovaj put je iskazana puna podrška Savezu samostalnih sindikata BiH, te je najavljeno kako će predstavnici SDP BiH u potpunosti podržati sindikalnu borbu i prenijeti je u parlamentarne klupe.

– Povlačenjem zakona i pozivom socijalnih partnera smo dobili bitku, ali ne i rat. Obzirom na svu bahatost i beskrupuloznost Vlade, nažalost očekujemo da oni nastave sa takozvanim reformama. Još gora činjenica je što sve ove mjere ne donosi više ni Vlada već isključivo kabinet premijera Novalića sa savjetnicima koji rade samo u interesu krupnog kapitala – rekao je Damir Mašić, politički direktor SDP BiH.

Nažalost, ponovo je nastavljena praksa upućivanja u Parlament FBiH životno bitnih zakona u hitnoj proceduri, odnosno, bez mišljenja struke, socijalnih partnera i javne rasprave.

– Zakon o radu je upućen i usvojen po hitnoj proceduri, lažno se predstavljajući kao bolje rješenje, a u suštini je rješenje koje odgovara samo kapitalu – rekla je Segmedina Srna-Bajramović, potpredsjednica SDP BiH.

Na tribini je bio prisutan i predstavnik Saveza samostalnih sindikata BiH Adis Kečo, koji je prisutne upoznao sa detaljima novog Zakona o radu FBiH i sa detaljima dogovora sindikata i poslodavaca o novom Kolektivnom ugovoru.

Pored uvodničara na tribini su bili prisutni Lana Prlić, potpredsjednica SDP BiH, Besima Borić, članica Predsjedništva SDP BiH, Suada Hadžović, predsjednica Foruma seniora SDP BiH, Malik Garibija, predsjednik OO SDP BiH Stari Grad i članovi i članice iz cijelog Kantona Sarajevo.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close