BiHPolitika

Vlada FBiH zadužuje se za još 110 miliona KM!

Vlada Federacije nastavlja s ubrzanim i enormnim zaduživanjem bh. građana putem trezorskih zapisa prvenstveno kod komercijalnih banaka kako bi nadomjestila budžetske rupe u tekućoj godini

Javni poziv

Nakon što je prije nekoliko dana objavljen javni poziv za dvije emisije trezorskih zapisa na kojima će se zadužiti za 50 miliona maraka, i to putem Sarajevske berze najprije 9. maja za 30 miliona i 23. maja za 20 miliona KM, vlasti na tome ne misle stati.

Vlada FBiH, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, donijela je 23. marta odluku da se u drugom kvartalu ove godine zaduži za 160 miliona KM, a ukupno do kraja godine u iznosu od 360 miliona KM.

Vlada se prvi put kod komercijalnih banaka u ovoj godini zadužila 11. aprila za 20 miliona KM s rokom dospijeća od tri mjeseca, a zatim i 25. aprila za 30 miliona KM. Prema planu Vlade FBiH, do kraja polugodišta planirana je nova runda  aukcije zapisa, tako da će federalna vlast zadužiti građane FBiH i 6. i 13. juna sa po 30 miliona KM, što znači za još dodatnih 110 miliona KM.

miljevic

Miljević: Nema strukturalnih reformi

Nema rezultata

Ekonomski analitičar Damir Miljević rekao je jučer za „Dnevni avaz“ da je očito Vlada FBiH prepisala recept od Vlade RS.

– Drugim riječima, obje entitetske vlade, umjesto da se bave ozbiljnim strukturnim reformama, rasterećenjem privrede i razvojem, one su se odlučile na to da preveliku javnu potrošnju realiziraju daljnjim zaduživanjem građana. Takvo ponašanje, jednostavno, ne može dati nikakav pozitivan rezultat – kaže Miljević.

Dug po obveznicama 620 miliona KM

Nedospjeli dug po trezorskim zapisima sa 31. decembrom prošle godine iznosio je 120,8 miliona KM, a dug po obveznicama bio je višestruko veći – 620 miliona KM.
Ukupan portfelj vrijednosnih papira banaka u FBiH na kraju prošle godine iznosio je 1,23 milijarde KM, od čega se najveći dio odnosi na vrijednosne papire Federacije.

Brojke

  • 20 miliona KM zadužila se 11. aprila
  • 30 miliona KM zadužila se 25. aprila
  • 30 miliona KM zadužit će se 9. maja
  • 20 miliona KM zadužit će se 23. maja
  • 30 miliona KM zadužit će 6. juna
  • 30 miliona KM zadužit će se 13. juna

Autor: M. AŠČIĆ – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close