Vlada FBiH: Tri zakona za borbu protiv korupcije i kriminala

Nakon što je Vlada FBiH, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila prijedloge tri zakona iz oblasti suzbijanja korupcije i organiziranog kriminala, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić zatražit će od predsjedavajućih  Predstavničkog i Doma naroda Parlementa FBiH Fehima Škaljića i Radoja Vidovića, 

zakazivanje sjednica parlamentarnih domova na kojima će istovremeno biti razmatran set od svih osam zakona koje je Vlada FBiH, u formi nacrta ili prijedloga, utvrdila na 84. i 85. sjednici. Riječ je o strateški važnim zakonima: o prekršajima, o javno-privatnom partnerstvu, o privrednim društvima, o inspekcijama, o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata, o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, o oduzimanju nezakonito stečene imovine i o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona.
Usvajanje i početak primjene ovih zakona znači jaču državu, više posla, bolje uvjete poslovanja i veću mogućnost da kriminal i kriminalci konačno počnu ozbiljnije biti sankcionirani. Rješenja ponuđena ovim zakonima usmjerena su na dobrobit svih građana FBiH, a njihovo usvajanje i početak primjene znače jaču državu, više posla i bolje uvjete poslovanja.
Osnovni cilj donošenja zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine je da se na sveobuhvatan, prezican i jednostavan način urede pravila postupka unutar kojeg će se moći efikasno otkriti, osigurati i, po potrebi, privremeno ili trajno oduzeti imovinska korist proistekla iz zakonom zabranjenih i kažnjivih radnji koje imaju obilježja krivičnog djela ili prekršaja, propisanih važećim zakonodavstvom u FBiH.
Zakonom o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala uređuje se osnivanje, organizacija, nadležnost, ovlaštenja i način rada Posebnog odjela Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala, osnivanje, organizacija, nadležnost i postupanje Posebnog odjela Vrhovnog suda za korupciju i organizovani kriminal.
Razlozi za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona FBiH.su unaprjeđenje kvaliteta zakonskog teksta u odnosu na sve raširenija društveno opasna ponašanja kao što su kaznena djela učinjena iz mržnje, navođenje na prostituciju, trgovina ljudima, te izazivanje i sudjelovanje u neredima na sportskim natjecanjima.
Uvedena je, između ostalog, odredba o zabrani pristupa sportskim natjecanjima koja se može izreći izazivačima ili sudionicima u neredima na sportskim natjecanjima.
Izmjenama Kaznenog zakona propisuju se oštrije kazne, odnosno povećava donji minimum za niz kaznenih djela, poput nasilničkog ponašanja, nedozvoljenog držanja oružja, razbojništva, teške krađe.
Naprimjer, umjesto sadašnje propisane minimalne kazne za određeno kazneno djelo od jedne godine, predlaže se minimum od tri godine.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close