Vlada FBiH sufinansira izvoz mliječnih i mesnih proizvoda

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo je javni poziv za prikupljanje prijava za sufinansiranje proizvodnje orijentirane ka izvozu animalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s teritorija Federacije BiH.
Sufinansiranje se odnosi na tarifne brojeve koji uključuju proizvodnju određenih vrsta mliječnih proizvoda kao što su mlijeko i pavlaka, mlaćenica, jogurt, kefir i drugi proizvodi, potom mesnih proizvoda kao što su kobasice i slični proizvodi od mesa, te konzervirani proizvodi,  kao i meso i jestivi klaonički proizvodi, sušeni ili dimljeni.
Između ostalog, uslovi za dobijanje subvencija su da su privredni subjekti proizveli i izvezli navedenih proizvoda u vrijednosti većoj od dva miliona KM u 2012. godini, kao i da su ostvarili mjesečni izvoz, direktno ili preko drugog pravnog lica, u vrijednosti većoj do 300.000 KM za svaki mjesec za koji ostvaruju podršku.
Takođe, privredni subjekti ne smiju imati dospjelih, a neizmirenih poreznih obaveza i doprinosa po osnovu plaća.
Konačnu odluku o dodjeli sredstava donosi federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Rok za podnošenje prijava teče od dana objave u dnevnoj štampi do 15.12.2013. godine za period od 2.12. 2012. do 30.11. 2013. godine.
Vlada FBiH je na sjednici 26. aprila donijela odluku o raspisivanju javnog poziva ya prikupljanje prijava za sufinansiranje proizvodnje orijentirane izvozu animalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s teritorija FBiH u iznosu od deset posto vrijednosti proizvedenih i prodanih proizvoda.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close