Vlada FBiH sprema povećanje poreza!

Radna grupa koju je imenovala Vlada Federacije BiH sve je bliža sačinjavanju prijedloga koji imaju za cilj povećanje poreza u ovom entitetu, saznaje „Dnevni avaz“. Naime, gotovo neodrživa situacija, kako zbog nagomilanih obaveza tako i zbog nedostatka vizije federalnih vlasti da se uhvate ukoštac s ekonomskim problemima, mogla bi rezultirati povećanjem poreznih stopa na dohodak, kao i na dobit.

Javni prihodi

Kako saznajemo, stopa poreza na dohodak građanima, koja je trenutno u FBiH jedinstvena i iznosi 10 posto, mogla bi se povećati progresivno u zavisnosti od kategorizacije mjesečnih plaća. Ona bi se trebala popeti na 20 i više posto!

Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik ministra u sektoru za poreznu politiku i javne prihode Federalnog ministarstva finansija, potvrdio nam je informaciju da se razmatra mogućnost povećanja poreza na dohodak po vertikalnom principu.

– Oni koji primaju više, plaćat će veći porez. To je jedan socijalni pristup. Međutim, još je u fazi analize. Mi imamo različite vrste tekstova, a uvažavamo sugestije poslodavaca i sindikata. Svaki prijedlog poreznog zakona ići će tek kada se postigne konsenzus – kazao je Hadžimehanović.

On nam je potvrdio da se razmatraju i opcije povećanja poreza na dobit koji trenutno iznosi 10 posto, no dodaje da je i ovo još u fazi analiza. To će najviše pogoditi uspješne kompanije koje u skladu sa zakonom prijavljuju dobit svake godine. Hadžimehanović tvrdi da radna grupa kontinuirano radi na predlaganju mjera vezanih za rasterećenje privrede te smanjenju parafiskalnih davanja.

Drugi porezi

Nezvanično saznajemo da se čak razmatra i uvođenje poreza na dobit od kamata te ukidanje poreznih olakšica poreza na dobit za preduzeća. Navodno je ovo naišlo na žestok otpor poslodavaca iz FBiH, a i strani investitori su, kako nam je preneseno, prilično razočarani prijedlozima.

Podsjetimo, naš list je još krajem 2011. godine upozoravao da aktuelne vlasti pripremaju nove namete u vidu povećanja poreza. Od ove nakane se, očigledno, do danas nije odustalo, a, s druge strane, Porezna uprava FBiH poreznim dužnicima je na različite načine opraštala višemilionske dugove.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close