BiHPolitika

Vlada FBiH planira ukinuti olakšice za oporezivanje zaposlenih po osnovu djece

Nacrtom zakona o porezu na dohodak u FBiH predviđeno je ukidanje poreskih olakšica po osnovu djece, potvrdio je za Klix.ba potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

Šatorović je rekao da se politika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine vrlo jasno odvija kroz ono što predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić izjavljuje.

“S obzirom na to da za njega nije zabrinjavajuće što veliki broj mladih ljudi odlazi iz BiH i traži sreću širom Evrope, problematično je što se na ovaj način ne stimuliše rađanje djece”, kazao je Šatorović.

Dodao je da je Savez samostalnih sindikata BiH protiv toga, ističući da se u FBiH samo deklarativno priča o bijeloj kugi.

“Mi imamo velikih problema sa isplatom dječjih dodataka kojih u pojedinim kantonima nema nikako, a u pojedinim su mizerni. Vlada FBiH ništa ne radi u vezi s tim”, rekao je Šatorović.

Istakao je da ukidanje olakšica po osnovu djece predstavlja posljednji udar Vlade Federacije BiH na zaposlene u entitetu.

“Za sada je olakšica za četveročlanu porodicu bila 810 KM i ukoliko taj nacrt bude usvojen, onda je više nema”, upozorava Šatorović.

Zaključio je da su svi raniji prijedlozi, kako sindikata, tako i poslodavaca, odbijeni, ali da će Savez samostalnih sindikata BiH na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća ponoviti kako je za njih Nacrt zakona o porezu na dohodak u FBiH neprihvatljiv.

Ovim povodom razgovarali smo i sa delegatom u Domu naroda Parlamenta FBiH Anerom Žuljević koji nam je kazao da problem predstavlja ukidanje olakšica koje su zasnovane na porodici, ali da se podigla poreska osnovica u smislu odbitaka na 700 KM.

“Međutim, pitanje je šta to znači u sukobnom kontekstu. Mnogo parametara je izmijenjeno u tom dijelu. U narednih nekoliko dana planiram uraditi analizu na osnovu koje ću imati podatke o tome šta to znači za život građana”, rekao je Žuljević.

Dodao je da je riječ o složenoj reformi o kojoj se teško odrediti jer Vlada Federacije BiH nije uradila nijednu analzu u smislu podrške tom zakonom.

“Preciznije mišljenje o zakonu moći ću dati nakon analize, odnosno nakon argumenata. Očigledno se radi o preozbiljnoj reformi za koju je Vlada FBiH trebala pripremiti analitiku. Zakon ne ispunjava uopće uslove da ide u parlamentarnu proceduru jer nije u skladu sa Uredbom o procjeni utjecaja propisa”, kazao je Žuljević.

Ističe da svi oni koji svoje prijedloge ne mogu braniti ili ih izbjegavaju braniti matematikom ne rade dobru stvar. Kako kaže, boji se da Vlada FBiH sakriva matematiku na sve zakone koji nisu u interesu građana BiH.

“Kroz dio zakona mi smo imali instrument koji je stimulisao populacijsku politiku, a sada je ovo uvedeno generalno kao prihod od 700 KM koji će biti neoporezvan. Ima tu dosta stvari koje se moraju analizirati”, rekao je Žuljević.

Zaključio je da mu je neprihvatljivo što Vlada FBiH krije odredbe na osnovu kojih je uopće došla do toga da ovakav zakon uputi u parlamentarnu proceduru.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close