Vlada FBiH: Nema poskupljenja struje

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić jučer je u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima sedam sindikata radnika rudnika uglja u FBiH i generalnim direktorom Elektroprivrede BiH Elvedinom Grabovicom na kojem je postignut Sporazum kojim su definirane brze mjere za daljnju konsolidaciju rudnika.

Jedna od tačaka Sporazuma definira i izdvajanje sredstava od 0,01 KM po kilovat satu, počevši od 1. novembra 2015. godine, a imajući u vidu da u poslovanju elektroprivreda i rudnika postoje velike rezerve, Vlada FBiH smatra da u ovom trenutku nije potrebno povećavati cijenu električne energije.

Ističu da su uštede moguće kroz reviziju poslovanja elektroprivreda, koje u svom kolektivnom ugovoru trenutno uživaju benefinicije i pogodnosti koje nisu u skladu sa standardima javnih preduzeća u BiH.

Također, navode da su uštede moguće u segmentima smanjenja visokog koeficijenta plata, dnevnica koje iznose 10 posto prosječne plate u FBiH, različitih stimulacija i dodataka na platu, kao i zdravstvenih usluga, ne samo za uposlenike već i članove njihovih porodica.

Premijer Novalić je rekao da će sredstva planirana za funkcioniranje Fonda za razvoj i modernizaciju rudnika uglja biti osigurana uštedama, restrukturiranjem i optimizacijom rada, te ukoliko budu nedostatna, bit će razmotrena i mogućnost povećanja cijene električne energije.

– No, ukoliko se svaka od strana potpisnica ovog sporazuma bude držala dogovorenog, te bude provodila mjere koje su u njemu definirane, uvjeren sam da do povećanja cijene električne energije neće doći. Jako sam ohrabren i stavovima Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i njihovim viđenjem problema, te ovo vidim kao otpočinjanje sistemskog rješavanja ovog pitanja – naglasio je federalni premijer, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close