Ostali sportoviSport

Vjerujem da ću uspješnim rezultatima nastaviti svoj put prema top 10 svjetske liste

Edin Branković za Vijesti.ba

 

Biti među 25 najboljih ljudi na planeti u bilo kojem sportu rezultat je vrijedan svake pažnje. Upravo to je uspjelo Edinu Brankoviću, našem državnom reprezentativcu u olimpijskoj disciplini Short Track Speed Skating (brzo klizanje na kratke staze) i članu Klizačko rolerskog kluba “THE ONE”.

Sredinom prošlog mjeseca u dalekoj Južnoj Koreji čast Bosne i Hercegovine u sportu koji u našoj državi nije značajnije popraćen branio je Edin Branković koji je govorio za portal vijesti.ba o svom početku, dosadašnjim rezultatima, kako se njegova karijera razvija i budućim planovima.

VIJESTI.BA: Možete li nam za početak reći kada ste počeli da se bavite brzim klizanjem i odakle ljubav prema tom sportu?

Branković: 2001. godine sam se na prijedlog majke upisao u školu klizanja. Trener Asim Selimbegović me je pozvao da nastavim trenirati brzo klizanje. Nakon toga dobio sam prvu opremu za brzo klizanje i nastupio na prvim takmičenjima. Osvojio sam dosta medalja i putovao zajedno sa ostalim takmičarima širom Evrope. Česta takmičenja i nova upoznavanja su me podstakla da nastavim dalje trenirati.

VIJESTI.BA: Osvajač ste brojnih medalja u svojoj disciplini, šta smatrate svojim najvećim uspjehom u karijeri?

Branković: Top 10 juniora na svijetu na 1500 (2010, Tajvan), Balkanski prvak 2014, top 25 seniora na svijetu (2016, Koreja).

VIJESTI.BA: Naša zemlja nažalost slabo ulaže u razvoj sporta, kako timskog tako i individualnog. Kolika su vaša odricanja i koliko je teško postizati vrhunske rezultate bez adekvatne pomoći države?

Branković: Situacija je bolja nego što je bila. Ne osvrćem se mnogo na probleme koji su prisutni. Fokusiran sam na maksimalno zalaganje na treninzima i takmičenjima. Zahvaljujući podršci porodice, Klizačkog Saveza BiH, predsjednika Zikrije Đonke i KRK The One iznalazimo mogućnosti da ostvarimo vrhunske rezultate. Svakako, moram naglasiti da finansijska podrška mnogo znači uz entuzijazam jer sportistima omogućava dugoročan razvoj.

edin3-cms

VIJESTI.BA: U proteklom periodu ste boravili na nekoliko važnih takmičenja. Bilo je to na Svjetskom kupu u Japanu (Nagoja) i Evropskom prvenstvu u Rusiji (Soči), te na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji (Seul), da li ste zadovoljni ostvarenim rezultatima?

Branković: Zadovoljan sam ostvarenim rezultatima. Ovo je bila moja druga najuspješnija sezona. Na SP u Koreji sam isklizao najbolji rezultat u seniorskoj kategoriji u regionu.

VIJESTI.BA: Koja Vas takmičenja očekuju do kraja sezone i koja su vaša očekivanja?

Branković: Sljedeća takmičenja su svjetski kupovi. Treniram kvalitetno i vjerujem da ću nastaviti sa nizom uspješnih rezultata te nastaviti prema top 10 svjetske liste.

VIJESTI.BA: Prošlog ljeta su održane Prve Evropske Olimpijske igre na kojima ste bili jedan od članova Organizacionog komiteta, kakva iskustva nosite iz Bakua i Azerbejdžana?

Branković: Zahvaljujući podršci Olimpijskog komiteta BiH, Evropski olimpijski komitet me pozvao da budem u vodećem organizacionom timu Igara. U ovoj vodećoj ulozi sam vidio vrijednosti mladih BiH koje su u zanimljivom spoju multi kulturalnosti, multi religioznosti i modernosti. Ove vrijednosti su potrebne za razvoj tima i društva.

VIJESTI.BA: Pored napornih treninga i velikog broja takmičenja vrhunske rezultate postižete i u oblasti nauke, da li su odricanja velika?

Branković: Smatram da je to neodvojivo. Na prvi pogled izgledaju kao odricanja, ali u osnovi vrhunski treninzi, uspjesi i edukacija su nadopuna jedno drugom.

edin2-cms

VIJESTI.BA: Koji su Vaši dugoročni planovi, i šta očekujete u narednom Olimpijskom ciklusu?

Branković: Upravo ovih dana realizujemo dugo planirani projekat koji je podržao Međunarodni olimpijski komitet kao jedan od dva najvažnija u 2016., a zove se «Excellence Academy». Akademija (www.excellenceacademy.ba) okuplja mlade iz cijele BiH i nudi alate za nadilaženje problema sa kojima se suočavaju mladi u BiH. Nakon Akademije slijede intenzivne pripreme za Olimpijske Igre 2018.

VIJESTI.BA: Citat koji vas najbolje opisuje?

Branković: „Sredinom“, „Furaj mali sam sredinom, furaj mali tom dolinom.“
Razgovarao: Anel Bihorac

(Vijesti.ba)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close