Kultura

Vjernici obilježili blagdan Cvjetnica

Kršćanski vjernici diljem svijeta danas slave blagdan Cvjetnice ili Nedjelja Muke Gospodnje. I u Sarajevu je danas svečanim Misnim slavljem u katedrali Srca Isusova obilježena Cvjetnica – nedjelja Muke Gospodnje kojom Crkva započinje Veliku odnosno svetu sedmicu.

Euharistiju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz suslavlje sa svećenicima. Vjernici su predvođeni kardinalom Puljićem i svećenicima s maslinovim grančicama obišli Katedralu uz prigodne molitve. U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić se prisjetio nedavnog hodočašća u Svetu Zemlju gdje su hodili stopama Kristovim i pohodili mjesta koja opisuju evanđelisti.

Za mladog studenta prve godine Vrhbosanske Bogoslovije Bosanske Ivana Matijevića ovo je važan dan: “Danas slavimo Isusov ulazak u Jerusalem kada su ga vjernici i Židovi dočekali s maslinovim grančicama. Dočekali su ga kao židovskog kralja, a nakon pet danas su ga razapeli”, kazao je za Fenu Matijević.

Pojasnio je da se ovim današnjim danom ulazi u Veliki tjedan, odnosno Tjedan muke i smrti Isusove. Inače seVeliki tjedan naziva i Tjednom muke te Svetim tjednom, a označava posljednje Kristove dane.
Po vjerskim običajima koji u BiH i danas žive, Velikom tjednu, najčešće ujutro na Veliki četvrtak, održava se misa posvete ulja na kojoj se blagoslivlja ulje za svetu potvrdu, bolesničko pomazanje i katekumene, a uvečer se na Veliki četvrtak obilježava sjećanje na Posljednju večeru.

Na Veliki petak nema sv. Mise, obilježava se samo sjećanje na Isusovu muku i smrt na križu, dok je Velika subota dan tišine do Vazmenog bdijenja u subotu navečer, koje je vrlo bogato obredima, a u nedjelju, na Uskrs, slavi se Isusovo uskrsnuće i pobjeda nad grijehom i smrti.

Na Cvjetnicu svećenik nosi crvenu, a ne ljubičastu boju odjeće kao u ostalim korizmenim danima. Umjesto redovitoga čitanja evanđelja, na Cvjetnicu se čita Muka (po Mateju, Marku ili Luki). Po običajima koji su se zadržali i u BiH,blagoslovljene grančice se obično nose kući i zataknu za križ.

 

(FENA)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close