Vjenčanje najpoznatijeg homoseksulnog para

21.12.2005. – Najpoznatiji britanski homoseksualni par, pop zvijezda Ser Elton Džon i kanadski filmski producent Dejvid Furniš vjenčali su se, odmah po usvajanju novog Zakona u Britaniji koji dozvoljava sklapanje braka osobama istog spola.

Nakon privatne ceremonije kojoj su prisustovali samo njihovi roditelji, fotografkinja Sam Taylor-Wood i njen muž Jay Jopling, kao i njihov pas, Arthur, organizovan je veliki parti na koji je utrošeno oko milion funti,[15] sa velikim brojem VIP zvanica, koje su bile zaglavljene u saobraćajnoj gužvi ispred Johnovog imanja, nastaloj od gostiju koji su čekali da uđu.[16]

wikipedia

21. 12. 2014.

Elton i njegov partner su sa nestrpljenjem dočekali da se gej brakovi legalizuju u Ujedinjenom Kraljevstvu i 21.12.2014., su svoju vezu krunisali venčanjem.

Par je još 2005. registrirao svoju zajednicu na temelju civilnog partnerstva. Istospolni brak postao je legalan 2013.g. u Engleskoj i Walesu pošto je kraljica Elizabeta II. dala svoj kraljevski pristanak, a prvi istospolni parovi dobili su mogućnost vjenčat se u ožujku, nakon što su odrađene administrativne prilagodbe.

Zakon prepušta vjerskim zajednicama odluku hoće li održati obred vjenčanja istospolnih osoba, osim Anglikanske crkve, većinske u Engleskoj, koja ne dopušta istospolni brak.

jutarnji.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close