BiHPrivreda

Vjekoslav Domljan: Izbori nisu iznjedrili lidere koji će povesti BiH u treću industrijsku revoluciju

Profesor Domljan na početku razgovora kaže kako je izlazak na izbore 7. oktobra izazivao drugačije osjećaje nego oni prvi izbori.

“Na prve demokratske izbore u BiH, održane 18. novembra 1990. godine, išli smo puna srca. Radovali smo se višestranačkoj demokratiji, tržišnoj ekonomiji, vladavini prava i civilnom društvu. No, na ove smo išli smo prazna srca, ako smo išli“, kazao je.

Iako je BiH imala bolju startnu osnovu od većine zemalja Istočne Evrope, sve su te zemlje, nastavlja on, uz izuzetak Bjelorusije i Ukrajine, za proteklih 27 godina uspjele postati zemlje visokog dohotka, članice EU i OECD tj. kluba bogatih zemalja.

“Usput, prema Mill-Keynes-Friedman zakonu, poslije razaranja ekonomije osiguravaju radikalnu promjenu tehnološke osnove i brži rast u odnosu na nerazorene ekonomije. Bosna i Hercegovina je postala drugorazredna balkanska zemlja, nedigitalizirana, neglobalizirana, neproduktivna i nekonkurentna. Ne vidimo da su izbori iznjedrili lidere i timove kadre povesti BiH u treću industrijsku revoluciju, nego su učvrstili one koji žive od grickanja plodova druge industrijske revolucije, zaostalih iz socijalizma”, smatra ugledni profesor.

Umjesto predstavljanju konkretnih mjera svjedočili smo razbacivanju ciframa, a neproduktivni aparat se i dalje gomila.

“Izbacivanje cifara iz rukava o tome kolika treba biti plaća, a ne kazati kako će porasti produktivnost rada kao izvor te plaće, govori o neozbiljnosti lidera. Produktivnost je niska jer se na pleća produktivnog, ali i neinovativnog sektora navalio veliki neproduktivni aparat. I par dana pred izbore se taj aparat nakrcavao i istovremeno se tvrdilo da će prosječna plaća rasti. Kako, kada se kolač dijeli na veći broj kriški, pri čemu one najveće dobijaju oni koji ne samo što ne doprinose pravljenju kolača nego još i zavađaju kuhare i čak pričaju o podjeli kuhinje. Eto, zato su naša srca ostala prazna”, kazao je na kraju za Klix.ba Vjekoslav Domljan.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close