Visočke piramide sve češća destinacija školskih ekskurzija iz regiona

Visočke piramide sve su češća destinacija školskih ekskurzija, piše bh. novinska agencija Patria (NAP). Samo u mjesecu oktobru ove godine arheološki kompleks u Visokom posjećivali su gimnazijalci iz Zagreba, zatim gimnazijalci iz Celja u Sloveniji, ali i veliki broj školaraca iz Bosne i Hercegovine.

– Lijepo vrijeme u oktobru i novembru produžilo je turističku sezonu u BiH. U proteklih nekoliko sedmica zabilježili smo veliki broj organizirnaih grupa koje su došle posjetiti kompleks piramida u Visokom – kažu iz Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca.

– Ugostili smo turiste iz Slovenije, zatim iz Gizena (Njemačka), imali smo posjetitelje iz Budimpešte (Mađarska) ali i mnoge druge.

Hiljade turista koji su ove godine bili najavili svoj dolazak u Arheološki park: Bosanska piramida Sunca otkazali su svoj dolazak zbog katastrofalnih poplava koje su Bosnu i Hercegovinu zahvatle u maju ove godine, no iz Fondacije ih očekuju već naredne godine, piše NAP.

Ovo areheološko nalazište, koje je stručnjak za arheologiju dr. Semir Osmanagić otkrio prije desetak godina, jedno je od najzanimljivijih nalazišta ove vrste u svijetu a koje se trenutno izučava. Stručnjaci navode da bi saznanja dobivena iz Visokog mogla promijeniti čak i svjetsku historiju. Desetina naučnika iz svijeta sada prati dešavanja oko visočkih piramida. Smatra se da u Arheološkom parku: Bosanska piramida Sunca leže građevine – piramide, starije čak i od piramida u Egiptu.

NAP

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close