Kultura življenjaLifestyleVisoko

Visočanin Mubekir Zilić niže pobjede u obaranju ruke

Izvor: visoko.co.ba

 

„Arm Wrestling“ ili kod nas poznatiji kao „Obaranje ruke“ je sport koji je nastao u Americi, a posljednjih godina doživio pravu ekspanziju u Evropi, ali i zemljama regije. U BiH za sada postoji samo jedan klub i to Klub obaranja ruke „Vojnik sreće“ iz Visokog, a 22.-godišnji Mubekir Zilić uspješan je član tog kluba. S Mubekirom smo razgovarali o ovom sportu, ali i nadolazećem meču koji će imati u Trsteniku u Srbiji u okviru „Lazarevog kupa“, izuzetnog cijenjenog takmičenja u obaranju ruke na ovim prostorima.

– Za ovaj sport sam čuo preko prijatelja prije 4 godine i počeo trenirati i baviti se obaranjem ruke. Ubrzo su uslijedili i prvi turniri, a nakon nekoliko turnira i prve pobjede, tako da mi se još više „osladilo“. Kako su stizale pobjede, tako sam još marljivije i upornije radio i na sebi, ali i na tehnici. – priča Mubekir. Pojasnio nam je i pravila ovog sporta, vježbe i treninge, ali i gdje je „obaranje ruke“ itekako popularno.

– Pravila su jednostavna, imate dvojicu sudija, stol na kojem obarate i na samom početku je potrebno da su laktovi na ocrtanom centru, kao i da su zglobovi iznad ocrtanog centra. Nakon što sudija da znak za početak, sve je dozvoljeno, osim dodirivanja protivnikovog lakta. Borbe traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta i nema neriješenog ishoda. Što se tiče treninga, bavim se i bodi bildingom, tako da mi treninzi za ovaj sport nisu naporni, a ono na čemu posebno radimo jesu vježbe za gornji dio tijela, ramena, ruke, laktove, kao i za zglobove i prste. „Arm Wrestling“ je trenutno najpopularniji u Americi, ali i u Ukrajini, Rusiji, Kazahstanu, Mađarskoj i Bugarskoj. – objasnio nam je Zilić. Što se tiče budućnosti, Mubekir se nada da će i u našoj zemlji biti formirano više klubova i osnovan savez, što bi značilo da bi se mogla formirati i reprezentacija koja bi BiH predstavljala na evropskim i svjetskim takmičenjima. – Volio bih da ovaj sport zaživi i u našoj zemlji, pa da i na ovaj način mlade ljude sklonimo sa ulica. Dok ne dođe do toga ja ću biti prisiljen nastupati za neke klubove iz zemalja okruženja, odakle sam već dobio i pozive, a ako se ne formira savez, u skorijoj budućnosti ću možda morati nastupati i pod zastavom neke druge zemlje, a ne svoje, za što se ipak nadam da se neće desiti. – kazao nam je na kraju Mubekir Zilić, mladi Visočanin koji se izuzetno uspješno bavi sportom „obaranja ruke“ ili „Arm Wrestlingom“.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close