Više stotina demonstranata ispred Parlamenta FBiH, pojačana policijska kontrola u gradu

Više stotina ljudi okupilo se jutros pred zgradom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu na proteste na koje su pozvala udruženja penzionera vojnih osiguranika, nezadovoljni zbog federalnog zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je u najavljenom dnevnom redu današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma

(Fena)

Zgradu Parlamenta osiguravaju pojačane policijske snage. Protestnici su osiguranici koji imaju već ustanovljene penzije po drugom zakonu, a nezadovoljni su što će novim, jedinstvenim zakonom, njihove penzije, u odnosu na dosadašnje, biti umanjene u prosjeku 55 posto, kako ističu, zbog uvođenja velikog broja novih korisnika. Zato traže da ostanu u dosadašnjem, “svom” zakonu i da ih zakonodavac ne predviđa u novoj legislativi. Istovremeno ističu da nemaju ništa protiv da pravom na povoljnije penzioniranje budu zbrinute i ostale boračke kategorije.

Druge boračke organizacije – ratnih vojnih invalida, demobilisanih branitelja bez činova i drugih, podržavaju, pak, najavljeni zakon jer im prvi put daje pravo na povoljnije penzionisanje.

Usvajanje predloženog zakona u pripremljenoj formi navodi se kao uvjet za daljnju novčanu tranšu na osnovu stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), u protivnom, predviđaju se loše budžetske prilike u Federaciji.

Jedinstveni federalni zakon o povoljnijem penzioniranju branilaca predložen je Parlamentu iz Vlade FBiH, prvobitno po skraćenom a potom po hitnom postupku.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close