-TopSLIDEKultura

Više od milion hodočasnika na početku hadža koji je u sjeni rata u Gazi

Više od milion muslimanskih hodočasnika bilo je u petak u Meki na početku hadža koji se održava u sumornoj sjeni rata u Gazi i na iscrpljujućoj ljetnoj vrućini.

Masa vjernika će kružiti oko Kabe, crne kubične strukture u Velikoj džamiji u Meki, a mnogi će izražavati tugu osam mjeseci nakon rata između Izraela i Hamasa.

– Naša braća umiru, a mi to možemo vidjeti vlastitim očima – rekla je za AFP uplakana 75-godišnja Zahra Benizahra iz Maroka.

Belinda Elham iz Indonezije, koja ima najveću muslimansku populaciju na svijetu, rekla je da će se “moliti svaki dan da se završi ono što se dešava u Palestini”.

Saudijski kralj Salman izdao je u ponedjeljak dekret da će ugosti 1.000 hodočasnika “iz porodica mučenika i ranjenika iz pojasa Gaze”, čime je broj palestinskih hodočasnika kojima će biti ukazana posebna počast na ovogodišnjem hadžu povećan na 2.000, objavila je zvanična saudijska novinska agencija SPA.

Međutim, ministar zaljevske kraljevine zadužen za vjerska hodočašća, Tawfiq al-Rabiah, upozorio je prošle sedmice da “nikakva politička aktivnost” neće biti tolerirana, te je nejasno kako bi hodočasnici mogli izraziti solidarnost s Palestincima.

Hadž, jedno od najvećih svjetskih vjerskih okupljanja, uključuje niz rituala u Meki i njenom okruženju u zapadnoj Saudijskoj Arabiji za koje je potrebno nekoliko dana.

Jedan od pet stubova islama, moraju ga izvršiti barem jednom svi muslimani koji imaju sredstva za to.

Nakon putovanja iz svih dijelova svijeta do najsvetijeg grada islama, hodočasnici će prvo obaviti “tawaf” – odnosno obići sedam puta oko Kabe.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close