-TopSLIDEBiHPrivreda

Vimar dobio zeleno svjetlo za izvoz na tržište Evropske unije

U 2020. godini, Mesna industrija Vimar Visoko, uz podršku Evropske unije, izgradila je nove proizvodne pogone i kupila nove moderne mašine za preradu mesnih proizvoda, što će im u konačnici omogućiti da svoje proizvode plasiraju na tržištu Evropske unije.

Pored toga, Vimar kroz ovu investiciju bilježi značajan porast proizvodnje kao i otvaranje novih radnih mjesta.
Ovo je bilo povdom da šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler posjeti ovu kompaniju.

Direktorica kompanije Vimar Ehlimana Ajdin naglašava da je jučer stigla odluka Komisije Ureda za veterinarstvo BiH koja je dala preporuku da se kompaniji Vimar dozvoli izvoz proizvoda od mesa peradi i rasječenog mesa peradi na tržište Evropske unije.

Kompanija Vimar bila je jedan od korisnika bespovratnih sredstava projekata EIMBussines i EU4Agri koje Evropska unija finasira za razvoj privatnog sektora u BiH, otvaranje novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta te oporavak od krize prouzrokovane COVID-19 u BiH.

Kroz EU4Business, EU omogućava firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima da iskoriste svoje potencijale i postignu bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima, putem finansijske i tehničke pomoći.

U sklopu EU4Agri, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH.

EU je za oba projekta izdvojila ukupno 35 miliona eura bespovratnih sredstava, saopćeno je iz UNDP-a u BiH.

indikator.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close