BiHPolitika

Vijeće ministara BiH usvaja pravilnik koji proizvođače tjera da kopiraju američke uniforme

Vijeće ministara BiH na sjednici zakazanoj za ponedjeljak ponovo će razmatrati Pravilnik o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima BiH, saznaje Klix.ba.

Farsa u vezi s usvajanjem ovog pravilnika, zbog čega su svoj glas u proteklom periodu digli bh. proizvođači ove opreme, traje više od godinu.

Iz konzorcija bh. proizvođača kazali su za Klix.ba da će se na dnevnom redu ponovo naći pravilnik koji domaćim proizvođačima uniformi onemogućava učešće u javnim nabavkama.

“Ponovo žele usvojiti akt kojim se otvoreno favoriziraju uvoznički lobiji na štetu domaće proizvodnje. Tražimo, ultimativno, da Vijeće ministara BiH konačno odbaci Pravilnik o policijskoj uniformi kojim se pogoduje uvoznim lobijima”, rekli su nam bh. proizvođači koji će se o svemu podrobnije sutra očitovati.

Inače, ovaj konzorcij čine preduzeća MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka

Tvrde da predloženi pravilnik i dalje favorizira nabavku samo jedne vrste uniforme, koja se u BiH uvozi iz zemalja Dalekog istoka.

Bh. proizvođači su se u proteklom periodu obratili velikoj američkoj kompaniji “5.11 Tactical” budući da ih Pravilnik Vijeća ministara praktično obavezuje da kopiraju uniformu tipa “5.11”.

“Mi u ‘5.11 Tactical’ štitimo naše dizajne i intelektualno vlasništvo od kopija i prekršitelja te ćemo poduzeti pravne korake protiv istih gdje je prikladno. Vaša prepiska je dokaz da namjeravate kopirati naše proizvode i, kao rezultat, molimo imajte na umu da ne dajemo nikakvo odobrenje ili licencu, te mi zadržavamo sva naša zakonska prava da poduzmemo radnje da zaštitimo takva prava”, stoji u odgovoru koji su dobili.

Direktor Tekstilne industrije Mostar Nikica Golemac rekao je za Klix.ba da Vijeće ministara BiH tjera proizvođače na sudske sporove sa kompanijom “5.11” ako budu kopirali njihove uniforme.

“Mislimo čak da ni oni nisu svjsni šta rade i šta traže od proizvođača pa čak i komisija koja je to predložila Vijeću ministara. Predložili su zaštićeni tip uniforme. Ostalo nam je da se obratimo Konkurencijskom vijeću, paćemo onda uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH”, rekao je Golemac.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close