Vijeće Evrope traži rješenje presude “Sejdić-Finci” prije izbora

Komitet ministara Vijeća Evrope zahtijeva od Bosne i Hercegovine da hitno dostavi jasne i detaljne informacije o aktivnostima koje se planiraju provesti u okviru državnih institucija na izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, uz jasne rokove za provođenje ovih aktivnosti da bi se presuda izvršila na vrijeme prije slijedećih općih izbora na nivou države.

Ovu poruku je iz Strazbura u svom dopisu Šefiku Džaferoviću,  predsjedavajućem  Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje presude “Sejdić-Finci”, prenijela  zastupnica Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava Monika Mijić.

Kako Mijić navodi u svom dopisu,  na sastanku Komiteta ministara Vijeća Evrope, koji je održan od 4. do 6. marta, održana je debata o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci” protiv Bosne i Hercegovine.

Komitet ministara je nakon debate usvojio odluku u kojoj je izraženo žaljenje što politički lideri Bosne i Hercegovine nisu postigli konsenzus o sadržaju ustavnih i zakonskih amandmana radi otklanjanja diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti u izborima za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH. S tim u vezi, Komitet ministara je s ozbiljnom zabrinutošću istakao da usljed nepostizanja sporazuma između političkih lidera Bosne i Hercegovine, postoji jasan rizik da ustavni i zakonodavni kontekst u kojem će se održati naredni opći izbori neće biti u skladu s zahtjevima Evropske konvencije, niti s obavezama Bosne i Hercegovine prema Konvenciji.

– Stoga, Komitet ministara zahtijeva od Bosne i Hercegovine da hitno dostavi jasne i detaljne informacije o aktivnostima koje se planiraju provesti u okviru državnih institucija na izvršenju presude, uz jasne  rokove za provođenje ovih aktivnosti da bi se presuda izvršila na vrijeme prije slijedećih općih izbora na nivou države. Bosna i Hercegovina je ponovno pozvana da izvrši presudu što je moguće prije, u skladu sa svojim obavezama prema čl. 46. Evropske konvencije – navedeno je u dopisu.

Razmatranje pitanja izvršenja presude “Sejdić i Finci” nastavit će se na jednom od narednih sastanaka Komiteta ministara, a najkasnije na sastanku koji će biti održan u decembru.

– S obzirom  na to da Komitet ministara zahtijeva od Bosne i Hercegovine da hitno dostavi jasne i detaljne informacije o aktivnostima koje se planiraju provesti u okviru državnih institucija na izvršenju presude, uz jasne  rokove za provođenje ovih aktivnosti, smatramo da je potrebno da Privremena zajednička Komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci” protiv BiH obnovi svoj rad, te da u najkraćem roku definira konkretne aktivnosti radi izvršenja presude “Sejdić i Finci”, te da odredi rokove za provođenje ovih aktivnosti. Slijedom navedenog, molimo da obavijestite Ured zastupnika o planu daljnjeg rada Privremene zajedničke komisije da bismo o tome mogli izvijestiti Komitet ministara – navodi se u dopisu Monike Mijić.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close