-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Vijeće Evrope poziva BiH da eliminira diskriminaciju u svom izbornom sistemu

Komitet ministara Vijeća Evrope još jednom je pozvao vlasti i političke lidere Bosne i Hercegovine(BiH)da postignu konsenzus o neophodnim promjenama ustava i izbornog zakona zemlje kako bi se eliminirala diskriminacija u njenom izbornom sistemu.

Nadgledajući izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u grupi od pet predmeta Sejdić i Finci, Komitet je ove sedmice usvojio Privremenu rezoluciju kojom se ponovo ističe da je od presudnog značaja da se Bosna i Hercegovina u potpunosti pridržava presuda Suda.

Komitet je sa dubokom zabrinutošću podsjetio da su, kao direktna posljedica propusta Bosne i Hercegovine da preduzme mjere, kako se zahtijeva članom 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, do sada održani opšti izbori četiri puta pod istim pravnim okvirom za koje je evropski Sud utvrdio da je diskriminatoran, uprkos ponovljenim pozivima Komiteta u proteklih 14 godina.

Odbor takođe izražava duboko žaljenje zbog nedostatka pisanih informacija od vlasti o implementaciji koalicionog sporazuma od 29. novembra 2022. koji su potpisali lideri nekoliko političkih stranaka, a kojim su se dogovorili da u roku od šest mjeseci od formiranja vlada na svim nivoima usvoje promjene ustava zemlje i izbornog zakona kako bi se provele presude Sejdić i Finci. Komitet s tim u vezi napominje da je proces formiranja vlasti sada završen na svim nivoima osim u jednom kantonu.

S tim u vezi, Komitet snažno ističe izuzetnu važnost nastavka rada na izbornoj reformi uz nastavak svih neophodnih konsultacija u cilju eliminisanja etničke diskriminacije na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine.

Vijeće Evrope, a posebno Venecijanska komisija, ističe svoju spremnost da svim raspoloživim sredstvima pomogne vlastima Bosne i Hercegovine u ispunjavanju njihovih obaveza.

Odbor je pozvao nadležne organe da do 15. aprila 2024. godine dostave pisane informacije o mjerama koje su preduzete u cilju izvršenja ovih kriterija. Također je pozvao nadležnog ministra Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da razmijeni mišljenja sa Komitetom na sjednici u juna iduće godine.

slobodnaevropa.org

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close